USA prøver å roe ned situasjonen i Kirkuk

USAs forsvarssjef Jim Mattis sier USA jobber med å redusere spenningene mellom irakiske regjeringsstyrker og kurdiske soldater som har samlet seg om Kirkuk. 

USAs forsvarsminister Jim Mattis ber Irak og kurdiske styrker ikke snus seg mot hverandre, men konsentrere seg om den virkelige fienden, IS. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi prøver å tone ned alt og finne ut hvordan vi kan gå videre uten å miste synet på den egentlige fienden, sier Mattis og viser til den ytterliggående gruppa IS.

Irakiske regjeringsstyrker rykket fredag fram og står kun få kilometer fra kurdiske styrker ved oljebyen Kirkuk i Nord-Irak. Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater har siden torsdag kveld blitt utplassert i og ved Kirkuk med beskjed om at de må forsvare byen for enhver pris.

– Alle må konsentrere seg om å bekjempe IS. Vi kan ikke vende oss mot hverandre nå. Vi ønsker ikke å gå inn i en skuddsituasjon, fortsatte han.

Ifølge den kurdiske peshmerga-kommandanten Sheikh Jaafar Mustafa har kurderne forsøkt å forhandle fram en nedtrapping med Iraks statsminister Haider al-Abadi, men forsøket skal ha blitt overkjørt av offiserer i felten.

Statsministeren selv har avvist alle meldinger om at en irakisk regjeringsoffensiv i Kirkuk allerede er i gang.

Forholdet mellom de selvstyrte kurdiske områdene i nord og regjeringen i Bagdad har lenge vært komplisert, men etter at kurderne gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet i september, er konflikten trappet kraftig opp. De siste dagene har situasjonen blitt stadig mer spent.

Les også

 1. Frykten øker for ny borgerkrig i Irak

 2. Jaman gråt da han så det kurdiske flagget

 3. Kurderne trekker opp grensen for egen stat

Publisert:
 1. Krig
 2. USA
 3. Bagdad
 4. Irak
 5. Folkeavstemning

Mest lest akkurat nå

 1. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

 2. Seier til Oilers

 3. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

 4. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

 5. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff

 6. Haaland ut med skade