Her kommer båtflyktningene fra

Den største gruppen med båtflyktninger i Middelhavet kommer fra et av Afrikas minste land, Gambia.

Publisert: Publisert:

Forliste båtflyktninger hjelpes i land på Rhodos. Foto: Scanpix

  • Jens Bostrup
    Aftenbladet/Politiken
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

En kartlegging av flyktningene som flykter sjøveien over Middelhavet viser at de hovedsakelig kommer fra sju land. Syrerne, som i fjor dominerte statistikken, inntar nå mindre enn hver tiende plass i båtene til Italia, ifølge tall fra årets første kvartal fra IOM – International Organization for Migration.

Rasisme i Libya

Flyktningene kommer først til Libya, som til tross for flere år med kaos og borgerkrig fortsatt er et velstående land med sin 55.-plass på utviklingsindeksen — foran både Russland og Bulgaria. Fattige afrikanere søker derfor til Libya i hopetall, men rasistiske overfall tvinger dem til å reise videre nordover.

De seks landene de opprinnelig kom fra ligger alle sør for Sahara, tett ved ekvator, og i bunnen av FNs utviklingsindeks. Utover disse fellestrekkene er landene veldig forskjellige.

Les også:

Les også

250 syrere til Stavanger

Gambia

Gambia – et av Afrikas minste land med sine 1,5 millioner innbyggere – topper listen over flyktningeprodusenter. President Yahya Jammeh har styrt landet med jernhånd siden han kom til makten i et kupp for over 20 år siden.

I motsetning til nabolandene er ikke Gambia rik på naturressurser, og har heller ikke mye dyrkbar jord. Gambias absolutt viktigste eksportvare er peanøtter, men landbruket sliter med å skape arbeidsplasser til den voksende befolkningen.

Senegal

Senegal fremstår som et demokratisk mønsterland etter at det dominerende sosialistiske partiet tapte valget og aksepterte nederlaget i 2000. Siden har makten skiftet flere ganger. Senest i 2012. Fattigdom er imidlertid utbredt.

Somalia

Somalia har i flere tiår vært et land i total oppløsning, med blodige borgerkriger, islamistisk maktovertagelse, terror og piratvirksomhet. En internasjonalt anerkjent regjering har siden 2012 forsøkt å få styr på landet, men det har fortsatt langt å gå.

Syria

Syria er kilden til den verste flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig, men de aller fleste av de syriske flyktningene–åtte millioner av dem–blir i hjemlandet som internt fordrevne. Fire millioner har flyktet til nabolandene. Relativt få reiser videre til Europa, og trafikken via Libya og Middelhavet har så godt som stanset.

Mali

Mali er en av verdens fattigste nasjoner, som kjemper en innbitt kamp for å stabilisere seg etter et militærkupp i 2012 og et islamist-dominert opprør som ble nedkjempet av vestlige styrker. Det er fortsatt uroligheter i den nordlige delen av landet.

Eritrea

Eritrea kalles ofte «Afrikas Nord-Korea» på grunn av det ekstremt lukkede og hardhendte styret. Etter en strøm av flyktninger fra Eritrea til Danmark slo imidlertid en undersøkelse i fjor fast at forholdene ikke er så dårlige at det gir grunnlag for asyl i Danmark. Udlændingestyrelsen, en etat underlagt det danske justisdepartementet, hadde bestilt undersøkelsen, og var den eneste som hadde dette synet. Internasjonale organisasjoner har fordømt konklusjonene i undersøkelsen, og sentrale kilder har trukket tilbake sine bidrag til rapporten.

Nigeria

Nigeria er Afrikas største økonomi, og har utviklet seg raskt. Det er imidlertid stort sett bare eliten og middelklassen i den sørlige og kristne delen av landet som har sett noe til landets oljeinntekter. Den nordlige, muslimske delen av landet henger fortsatt fast i fattigdom og er dårlig utviklet. I tillegg har terrorgruppen Boko Haram herjet den nordlige delen av landet, men det er et demokratisk problem. Tidligere president Goodluck Jonathan trakk seg fra makten etter å ha tapt valget i mars.

Aftenbladet/Politiken

Kilder: IOM, UNDP, BBCs country profiles, og Politikens arkiver.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette huset satte prisrekord i Sola

  2. Nordmenn kan måtte holde avstand til hverandre i årevis. Junna (21) tror vi ubevisst vil begynne å bryte koronareglene.

  3. Eiganestunnelen stengt ved avkjøringen mot Hundvågtunnelen

  4. – Lojale, men ikke underdanige

  5. Merkel takker nei til invitasjon fra Trump

  6. Demonstrasjoner over hele USA – Det hvite hus stengt