40 år med demonstrerende mødre

Med hvite sjal på hodet har de argentinske Mødrene på Maiplassen i 40 år krevd svar på hva som skjedde med sønnene og døtrene deres.

Publisert: Publisert:

Nylig kunne Bestemødrene på Maiplassen fortelle at de har funnet barn nummer 122 som ble bortført under militærdiktaturet. Under pressekonferansen ble bilder av foreldrene Garcia Soler og Enrique Bustamante, vist fram. Barnet ble født i fangenskap. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB Scanpix

  • Gunnhild Hokholt Bjerve
  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Så mange som 30.000 mennesker forsvant i perioden 1976–1983 som en del av militærdiktaturets undertrykking av regimemotstandere.

30. april 1977 samlet for første gang en liten gruppe kvinner seg utenfor presidentbygningen på Maiplassen i Buenos Aires. De hadde en ting til felles: Alle hadde en sønn eller datter som var forsvunnet. Tre av gruppens ledere ble selv bortført i 1977, sammen med ni andre. De ble dopet ned og kastet i havet fra et fly.

Selv om militærjuntaen ble erstattet av en demokratisk valgt regjering, fortsatte mødrene å demonstrere hver torsdag, med krav om å få vite hva som hadde skjedd med deres kjære og at de ansvarlige stilles for retten.

Bevegelsen har gjennomgått en splittelse og en av de to fraksjonene har blitt rammet av en korrupsjonsskandale. Men kvinnene i hvite sjal hylles fortsatt som det fremste symbolet på kampen for menneskerettigheter i Argentina. Flere av dem marsjerer den dag i dag.

– På grunn av alderen vet vi at vi trolig ikke vil leve lenge nok til å se at alle de skyldige blir dømt. Men selv om vi trenger rullestol eller stokk i dag, er de gale mødrene fortsatt her, sier en av dem, Taty Almeida, til The Guardian.

Mødrene fikk også en søsterorganisasjon. Bestemødrene på maiplassen arbeidet for å avdekke hva som skjedde med barn som ble tatt fra mødre som satt fengslet eller var blitt bortført. Flere hundre barn ble ulovlig adoptert bort under den skitne krigen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Da Charlotte Selstø fikk korona var det særlig to symptomer som dominerte

  2. Elev på Stavanger-skole smittet med korona - hele trinnet i karantene

  3. Se Pøbel sitt penis-stunt i Stavanger

  4. Jobbet uten sikring i høyden. Fikk 117.000 kroner i «straks-bot»

  5. Skremmende, annerledes halloween-feiring

  6. Over 900 smittetilfeller i Rogaland

  1. Argentina