Vil Trump selge kampfly til Bahrain?

Obama nølte med beslutningen, og nå må Trump avgjøre om USA skal si ja eller nei til å selge våpen til et arabisk kongedømme som undertrykker sine egne borgere – men som også huser en amerikansk flåtebase.

Dette er fem Lockheed Martin F-16 «Fighting Falcon» tilhørende USAs luftforsvar, U.S. Air Force. Nå er spørsmålet om USA skal selge 19 tilsvarende kampfly til kongedømmet Bahrain.
 • Anders Jerichow
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vil Trump selve våpen til en stat som undertrykker politiske systemkritikere på hjemmebane og bomber sivile utenfor sine grenser?

Det vil Trumps utenriksminister Rex Tillerson nå få anledning til å vise.

En av Tillersons første store beslutninger blir om USA skal gi grønt lys for eksport av 19 jagerbombefly av typen F-16 fra Lockheed Martin til det eneveldige kongedømmet Bahrain.

Verdier i praksis?

Før sin tiltredelse erklærte Tillerson at «våre verdier er vår interesse når det kommer til menneskerettigheter» til det amerikanske senatet.
Hva er imidlertid verdier og interesser i praksis?

En Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon under flyoppvisning på Le Bourget-flyplassen i Paris i juni 2011.

Trump og Tillerson har arvet det politiske vanskelige, men økonomisk attraktive og militært naturlige ønsket fra Bahrain om å kjøpe de amerikanske jagerflyene.

Særlig to ting taler i våpensalgets favør: Den første er et USA har behov for å bruke dypvannshavnen ved Bahrains hovedstad Manama som en strategisk avgjørende base i Persiabukta. Den andre er at salget av de 19 jagerflyene og en oppgradering av en rekke eldre F-16 for tilsvarende omtrent 36 milliarder norske kroner gir gode amerikanske arbeidsplasser av nettopp den samme arten Trump har lovet sine velgere.

Taler i mot

Og særlig to ting taler imot eksporten av jagerflyene: Den første er at Bahrain og andre arabiske stater møter sterk kritikk for sine bombetokter i Jemen, hvor adskillige sivile har mistet livet som følge av bomberegnet. Den andre er at USA i flere år har kritisert Bahrain for krenkelser av menneskerettigheter.

– Om USA går videre med salget av fly til Bahrain og Saudi-Arabia uten å stille betingelser om overholdelse av menneskerettighetene, vil det styrke oppfatningen om at de arabiske golflandene er immune overfor internasjonal ansvarlighet, skriver Mayam al-Khawaja, en av direktørene i Gulf Center for Human Rights, i en epost fra Washington D.C.

– Både Saudi-Arabia og Bahrain er involvert i krigen i Jemen, og det er veldokumentert at de har rettet angrep mot sivile, blant dem kvinner og barn.

Bombetokter i Jemen

Det er to år siden Bahrains kongestyre – sammen med De forente arabiske emirater og Kuwait – bestemte seg for å støtte seg til Saudi-Arabias intervensjon i Jemen.

Bahrain har bidratt med 15 jagerfly i den felles krigen mot den jemenittiske Houthi-bevegelsen, som anses for å være alliert med Iran.

Konflikten startet med at Houthi-klanen fra det nordlige Jemen veltet den folkevalgte regjeringen i hovedstaden Sana’a. Det utviklet seg raskt til en stedfortrederkrig mellom Saudi-Arabia – som kjemper både med bombefly og styrker på bakken for å forsvare den tidligere regjeringen under Mansour Hadi – og Iran, som har hjulpet Houthi-klanen med våpen og som mistenkes for å også yte militær rådgivning til dem.

Les også

Kilder: Trumps Jemen-angrep var dårlig planlagt


De to midtøstlige stormaktene – Saudi-Arabia og Iran – er involvert i den samme rivaliseringen med stedfortredere i Syria og Irak.

«Veldig problematisk»

FN har ved flere anledninger – senest 16. februar – kritisert den arabiske koalisjonen for store sivile ofre blant Jemens befolkning under krigen.
– Utviklingen i Bahrain har blitt mye verre siden nyttår, mener Maryam al-Khawaja.

Her viser en tyrkisk pilot hva han og det tyrkiske luftforsvarets Lockheed Martin F-16 kan gjøre i lufta under ILA Berlin Air Show 2014.

– Tre mennesker som ble dømt til døden basert på tilståelser under tortur ble henrettet i midten av januar. FN kalte det drap uten lov og dom. Tre andre unge som ble holdt som politiske fanger ble drept under et forsøk på å flykte fra Bahrain i en båt. En 18 år gammel gutt ble skutt i hodet med skarp ammunisjon da sikkerhetsstyrker angrep en fredelig demonstrasjon, og en annen 21 år gammel mann ble nylig drept under en razzia mot hans hjem, forteller al-Khawaja.

Samtidig vil en ny lov gi militære domstoler rett til å føre saker mot sivile i Bahrain. Human Rights Watch kaller menneskerettighetsvilkårene i Bahrain «veldig problematiske».

«Landets domstoler dømmer og fengsler fredelige systemkritikere og har unnlatt å stille tjenestepersoner til ansvar for tortur og andre alvorlige krenkelser», vurderer Human Rights Watch på sitt nettsted, og fortsetter:
«Det finnes beviser for at sikkerhetsstyrkene fortsetter med å bruke uforholdsmessig makt for å undertrykke uro».

Obama nølte med fly-salg

I slutten av september avgjorde Obama-regjeringen at den ikke umiddelbart kunne godkjenne et salg av de 19 jagerflyene til Bahrain og oppgraderingen av andre fly som landet allerede har før landet kunne sikre en bedre overholdelse av menneskerettighetene.

Salget av F-16 til Bahrain, Qatar og Kuwait skal på den ene siden lette på de arabiske oljestatenes bekymringer over USAs atomavtale med Iran. På den andre siden viste Obamas nøling med å godkjenne salget en bekymring over det lille kongedømmets undertrykkelse av sin opposisjon. Finansnettstedet Bloomberg har bitt seg merke i at Obama aldri klargjorde hva Bahrain må endre for å gjøre seg fortjent til kjøp av jagerflyene.
Daværende utenriksminister John Kerry kritiserte Bahrains oppløsning av det største opposisjonspartiet, al-Wefaq, og undertrykkelsen av den ikke-væpnede opposisjonen.

USA har i flere år også bedt Bahrain om å løslate den fengslede dansk-bahrainske demokratiforkjemperen Abdulhadi al-Khawaja – faren til Maryam al-Khawaja. For øyeblikket har også USA en forespørsel liggende om at Bahrain løslater aktivisten Nabeel Rajab, som ble arrestert etter å ha uttalt seg kritisk til de saudisk-bahrainske bombetoktene i Jemen på Twitter. Hans rettssak i Manama har nettopp blitt utsatt for niende gang, men han sitter fortsatt fengslet.

Loren Thompson, rådgiver for Lockheed Martin, advarer imidlertid i bransjebladet «Industry Week» om at «hvis Bahrain søker jagerfly andre steder vil det koste amerikanske jobber og undergrave amerikansk innflytelse i regionen».
På den andre siden av Atlanterhavet har Europaparlamentet i februar fordømt Bahrain for dets maktbruk mot fredelige systemkritikere.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Lockheed Martin
 2. De forente arabiske emirater
 3. Bahrain
 4. Jagerfly
 5. Fly

Mest lest akkurat nå

 1. Full klinsj igjen: Går hardt ut mot Viking-speakeren

 2. Snart øker takstene i bomringen

 3. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer

 4. Omikron-varianten påvist i Sandnes

 5. Østenstad ferdig i Viking etter over 20 år i klubben

 6. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk