Han sikrer vann for flyktninger i Irak

Mikal Bredal fra Hommersåk arbeider med å gjøre livet lettere for flyktninger der de er, nemlig i flyktningleirer noen kilometer utenfor krigsbyen Mosul i Irak.

Mikal Bredal fyller her en husholdningstank med vann fra en tankbil. Bildet er tatt i fjor sommer, da det var vanskelig å skaffe nok vann til flyktningleirene Kabarto 1 og Kabarto 2. I disse leirene bor det 28.000 jesidier som måtte flykte fra Sinjar da IS okkuperte byen i 2014.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Bredal (28) har vært i Irak i 14 måneder for Kirkens Nødhjelp, og jobben er å sikre at tusenvis av flyktninger får rent drikkevann, og at sanitær- og hygienesituasjonen deres er best mulig.

– Nok vann og god hygiene er selvsagt helt avgjørende for at flyktningene i disse leirene skal overleve. Med så mange mennesker stuet sammen kan det bli ganske hektisk til tider, sier Bredal.

Bredal er utdannet miljøingeniør ved UiS, med vann og avløp som sitt spesialfelt.

Sara Barakat Nazer og Azad Sadon Khalaf er to av de lokalt ansatte i Kirkens Nødhjelp i Irak. De er selv jesidier, og her lærer de barna i Karbato-leiren om hygiene.

Kommer nye hver dag

Kirkens Nødhjelp (KN) er bare en av mange store og små organisasjoner som driver nødhjelp nord i Irak. Situasjonen er helt forferdelig for befolkningen i Mosul, der en internasjonal allianse sammen med lokale grupper forsøker å drive ut Den islamske stat (IS). IS er på defensiven, men fortsatt venter man på det avgjørende slaget om Vest-Mosul. Det kommer stadig flere rapporter om sivile tap som følge av flyangrep mot Mosul. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, opplyste denne uka at over 400 sivile er drept i slike flyangrep siden slutten av februar.

Alt dette gjør at folk må flykte ut av byen for å redde livet sitt.

– Krigshandlingene skjedde nærmere leirene våre tidligere, sier Bredal på telefon fra Nord-Irak.

– Men fortsatt hører vi granater og skyting fra Mosul.

Det kommer nye flyktninger til leirene hver eneste dag. Dette er folk som flykter fra kamphandlingene i Mosul.

– Leirene har god kapasitet. KN jobber i tre leire for jesidier med til sammen 42.000 flyktninger. I tillegg leverer KN vann, sanitær og hygienetjenester i tre flyktningleire for folk fra Mosul. Der er det plass til 65.000, men foreløpig bor det bare 14.000 mennesker der.

Men det kommer nye flyktninger hver dag, kanskje så mange som 1000 daglig. Særlig etter at kampene i Vest-Mosul startet har det kommet stadig flere.

Leirene sør for Mosul er fulle, og KN forventer stor tilstrømning av mennesker fra Vest-Mosul i nærmeste framtid.

– Flyktningene har ingenting med seg siden de måtte reise i all hast. Derfor kan det være rimelig hektisk å utstyre alle med det aller nødvendigste, sier Bredal.

Det er lite å gjøre i flyktningleiren, men barna finner jo hverandre og leker.

WASH

Bredal og hans kolleger i WASH (Water Sanitation and Hygiene) teller drøyt 70 fast ansatte, pluss 50 som engasjeres fra dag til dag. Foruten Bredal, som koordinerer arbeidet på bakken, er det også en norsk kvinne i gruppen.

– Vi betjener seks leire. Akkurat nå er det behagelig temperaturer på rundt 20 grader, men om sommeren kan gradestokken krype helt opp mot 50 varmegrader. Da er det ofte vanskelig å skaffe nok vann.

Det er mye brønnboring, men noe av vannet hentes også fra elven Tigris. Dette vannet må først gjennom et vannrenseanlegg.

– Om sommeren hender det også at vi må hente vann med tankbiler.

I tillegg til å bygge opp og vedlikeholde vann- og sanitæranlegg i flyktningleirene, jobber KN også med å bygge permanente vannsystemer i områder som er blitt ødelagt i krigen.

Vil helst hjem

I leirene er det altså både jesidier og sunnimuslimer og kurdere.

Jesidiene er en folkegruppe som har vært utsatt for mange massakre opp gjennom årene. Da IS inntok byen Sinjar i 2014 drepte de flere tusen jesidier og bortførte tusenvis av kvinner til IS-byene Mosul og Raqqa. Mange av kvinnene ble holdt som sexslaver der.

Fortsatt er det så usikkert i Sinjar at folk ikke kan reise hjem. IS kontrollerer dessuten fortsatt landsbyene til ca 250.000 jesidier.

Det er vanskelig å si hvor mange jesidier som har flyktet til Europa, men et anslag er 100.000.

Godt inntrykk

Mikal Bredal har fått en veldig positivt inntrykk av Irak mens han har jobbet der.

– Folk er utrolig vennlige her. Det har vært både spennende og meningsfull jobb.

Nå skal Bredal snart reise hjem til Norge. Han er ansatt i Kirkens Nødhjelp og kommer til å reise ut på nye oppdrag et eller annet sted i verden.

– Jeg kommer til å være så mye som mulig ute i felt. Men jeg aner ikke hvor jeg havner neste gang, sier Mikal Bredal.

Det er enorme leire med folk som har flyktet fra krigen. Tre nye leire kan huse 65.000 flyktninger.
Publisert: