James Bonds 1965-Aston Martin solgt på auksjon

USA: En av James Bonds Aston Martin-biler er solgt for 57 millioner kroner. DB5-modellen fra 1965 har fungerende spikerkaster, røykmaskin og roterende nummerskilt.

Aston Martin-modellen blir auksjonert bort hos RM Sotheby's i Monterey i California. Prisen havnet på 57 millioner kroner. Foto: Richard Drew, AP/Scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er snakk om en sølvgrå sportsvogn som er utstyrt med en rekke gadgets og våpen. Den kan blant annet kaste spiker og olje på veien, spre røyk, skifte nummerskilt og heise opp en skuddsikker plate som dekker bakvinduet. Den har også spisse stenger som kommer ut av felgene og som kan brukes til å punktere dekkene til fiender.

Bilen kommer med roterende nummerskilt, slik at man enkelt kan lure bomringen. Foto: Richard Drew, AP/Scanpix

Alt fungerer, og bilen er godkjent til å kjøre på veiene.

Bilen ble opprinnelig laget for å promotere James Bond-filmen «Thunderball» fra 1965, men den var aldri med i selve filmen.

Identiteten på bilens nye eier er ikke kjent. Men ifølge CNN er auksjonsprisen den høyeste på en James Bond-bil noensinne. Den ble auksjonert bort av RM Sotheby's i Monterey i California.

Bakhjulene er utstyrt med dekk-kuttere. Praktisk når man ikke vil bli forbikjørt. Foto: Richard Drew, AP/Scanpix

Parallelt med at bilen selges, har Aston Martin startet produksjon av 25 kopier av den, som også får installert tilleggsfunksjonene. Prisen vil ligge på rundt 25 millioner kroner. De første modellene blir levert i 2020.

Agent 007s luksuriøse sportsbil av typen DB5 vakte for alvor oppsikt i filmen «Goldfinger» fra 1964, som kom like før «Thunderball» i rekken.

En Aston Martin DB5 fra «Goldfinger» ble solgt for om lag 40 millioner kroner i 2010.

Løpet til et 30-kaliber maskingevær stikker ut gjennom frontlyktene, men kan ikke avfyres mot søndagskjøreren foran. Foto: Richard Drew, AP/Scanpix

Publisert:

Mest lest

  1. Gjestfriheten overfor bobilturister varierer, men et sted skiller seg ut som klart best

  2. Kommune saksøkes etter bråk med byggeprosjekt

  3. Valgte Sverige riktig korona­strategi likevel?

  4. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk Anne Marit og Terje dødsdommen

  1. James Bond
  2. Aston Martin
  3. Bil