37 skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter på Barcelonas flyplass

Minst 37 personer er skadd i en voldsom demonstrasjon ved flyplassen i Barcelona. Fengselsstraffene mot katalanske politikere har satt sinnene i kok.

Opprørspoliti og demonstranter støtte sammen utenfor terminalbygningen på El Prat-flyplassen i Barcelona mandag, etter at ni katalanske ekspolitikere fikk lange fengselsstraffer i Madrid for å ha forsøkt å rive regionen løs fra resten av Spania i 2017. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

Demonstranter står med hevede armer utenfor El Prat-flyplassen i Barcelona mandag. Det kom til sammenstøt mellom politi og demonstranter, og tolv personer ble lettere skadd. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

Demonstranter samlet utenfor El Prat-flyplassen i Barcelona mandag. Det ble meldt om sammenstøt og uro på stedet. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En folkemengde samlet seg ved Barcelonas flyplass El Prat etter at spansk høyesterett dømte ni tidligere katalanske politikere til mellom 9 og 13 års fengsel for sitt forsøk på å løsrive Catalonia.

Det var organisasjonen Demokratisk tsunami som organiserte protesten. Situasjonen har tilspisset seg, og reportere på stedet har sett politiet avfyre prosjektiler mot demonstrantene. Ifølge spanske medier ble det brukt en type gummi- eller skumkuler.

Helsemyndighetene i området sier at 37 personer er skadd i uroen. To personer er så langt pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene, en ved El Prat og en annen i byen Mataro. Flyplassledelsen opplyser også at 108 flyginger er innstilt som følge av opptøyene.

Det er også norske reisende blant dem som er rammet.

– Vi er mange tusen passasjerer som er strandet i terminalbygget for natten. Det er 30–35 grader, luften er forferdelig, automatene med drikke tømt. Jeg ser ikke for meg at vi får hvile, sier en Bodø-mann i 60-årene til VG. Mannen, som vil være anonym, sier han og kona hørte noe som lignet skuddsalver da de ankom flyplassen.

– Vi har satt i verk tiltak for å kontrollere en folkemengde som forsøkte å bryte gjennom politiets linjer og komme seg inn, sier en talsmann for politiet.

Aksjonister stanset også tog i regionen ved å legge brennende bildekk og trebiter på jernbanesporet. Enkelte veier ble også sperret. Det var varslet ytterligere protestaksjoner mandag kveld.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen fratrer sin stilling - fikk ikke fornyet sikkerhetsklarering

  2. – 1,2 millioner nordmenn kan få vaksinen i første omgang

  3. Åpen konflikt mellom ordførerne i møte om veikutt

  4. – Krokodilletårer fra MDG om Rogfast

  5. Denne lunsjretten får du bare tak i på Jæren: - Vi får ukentlig henvendelser fra utflyttede jærbuer

  6. Vi har anmeldt 32 juleplater: Bare én får terningkast seks