Voldelige sammenstøt i Hongkong søndag

Demonstranter gjemmer seg i møte med opprørspolitiet i Hong kong søndag kveld. Foto: Vincent Yu / AP Photo / NTB scanpix
Politiet brukte skjold, tåregass og gummikuler i møte med demonstrantene. Flere demonstranter tok i bruk paraplyer for å beskytte seg mot tåregassen. Foto: Vincent Yu / AP Photo / NTB scanpix
Demonstranter og journalister forsøker å beskytte seg mot tåregass for andre dag på rad søndag. Foto: Elson Li/ AP Photo / NTB scanpix
Tusenvis av demonstranter marsjerte søndag i retning av politihovedkvarteret i Hongkong. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstrasjonene fortsetter i Hongkong, der det lørdag kom til kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter. (bildet). Foto: AP / NTB scanpix

Politiet i Hongkong brukte for andre dag på rad tåregass og gummikuler mot demonstranter, som søndag okkuperte en av byens hovedgater.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Demonstrantene, mange av dem kledd i svart og iført gule hjelmer, planla å gå gjennom det historiske Sheung Wan-distriktet, som er populært blant turister. Men politiet avslo søknaden.

Tusener av demonstranter samlet seg da i en park og la deretter av gårde langs en av Hongkongs hovedgater i retning politihovedkvarteret og et butikkstrøk.

Flere steder kom det til sammenstøt med politiet. I Sheung Wan var en gruppe på om lag 200 demonstranter på vei mot politibygningen da de ble møtt av politiet, som ba dem om å stoppe den «ulovlige ansamlingen».

Demonstranter kastet egg og steiner mot politiet, som brukte tåregass og gummikuler i ett av de mest voldelige sammenstøtene hittil.

«Ond sirkel»

Ifølge parlamentariker Claudia Mo, som støtter demokratibevegelsen, er byen fanget i en ond sirkel. Hun mener de fredelige demonstrasjonene har blitt ignorert, slik at det har endt med sammenstøt mellom politiet og et lite flertall av de mest aggressive demonstrantene.

– Det har eskalert for begge partene, men det er en stor ubalanse fordi politiet er i besittelse av dødelige våpen. Det oppsummerer situasjonen i Hongkong i dag, sier Mo.

Skadde journalister

I løpet av søndagen har politiet pågrepet flere personer, hovedsakelig unge kvinner og menn. Flere er skadde, deriblant to journalister. Til tross for sammenstøtene og opptøyene, ble flere av demonstrantene værende i gatene utover kvelden – flere av dem søkte beskyttelse under paraplyer.

Minst 24 mennesker ble skadd da politiet tok i bruk tåregass og gummikuler i Hongkong lørdag, og elleve demonstranter ble pågrepet.

Beijing-regjeringen har fordømt demonstrasjonene, men har foreløpig latt det være opp til myndighetene i Hongkong å håndtere situasjonen. Mandag har myndighetene i Beijing varslet en pressekonferanse om situasjonen.

Har protestert siden juni

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni, og millioner av innbyggere har demonstrert fredelig mot den Beijing-vennlige regjeringen.

Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina. Lovforslaget ble til slutt trukket, men demonstrasjonene har fortsatt.

Den tidligere britiske kolonien Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997.

Publisert:
 1. Hongkong
 2. Vold
 3. Beijing
 4. Kina
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 2. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

 3. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 4. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

 5. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 6. Nå kutter flere skoler ned på leksene