Ankesaken i Marokko fortsetter 11. september

Ankesaken mot mennene som er dømt for drap på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen startet i Marokko onsdag.

Abdessamad Ejjoud (t.v.) Younes Ouaziyad og Rachid Afatti har anket dødsdommene de fikk for drapene på de to fotturistene Maren Ueland fra Norge og Louisa Vesterager Jespersen fra Danmark. Foto: 2M.ma / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det var kun et kort rettsmøte i domstolen i Salé, nær Rabat, der hensikten var å avklare framdriften i saken. Domstolen besluttet å gjenoppta behandlingen 11. september.

Abdessamad Ejjoud, Younes Ouaziyad og Rachid Afatti er dømt til døden for drapene på den norske 28-åringen og den danske 24-åringen. De har alle tre anket. Det er uansett ventet at dødsdommene ikke vil bli fullbyrdet, ettersom Marokko ikke har henrettet noen siden 1993.

Ytterligere 21 menn ble dømt til alt fra fem år til livstid i fengsel.

Forsvarerne ba domstollen om at det blir gjennomført en psykiatrisk undersøkelse av de tiltalte, fordi de var «psykotiske, schizofrene og i psykisk ubalanse», melder nettavisen Kech24, ifølge Dagbladet.

Også familien anket

Ueland og Jespersen ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko 17. desember i fjor, etter å ha vært på fottur. I en video sverget fire av de dømte troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Mens de dømte ønsker mildere straff, ønsker kvinnenes familier at dommen fra 18. juli opprettholdes, får AFP opplyst av advokatene i saken.

Ueland-familien har anket saken på erstatningsbeløpet. Under rettssaken krevde Ueland-familien fem millioner marokkanske dirham, tilsvarende 4,5 millioner kroner, i erstatning, men de ble kun tilkjent to millioner dirham av retten i Salé.

– Moralsk ansvar

Ifølge bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen anker familien fordi de lettere vil få tilgang til informasjon om det som skjer, ettersom familiens marokkanske bistandsadvokat vil ha anledning til å være til stede i rettssalen.

Familien har tidligere sagt at et eventuelt erstatningsbeløp i sin helhet vil gå til en stiftelse som opprettes i Maren Uelands navn.

Den danske familiens bistandsadvokat Khalid El Fataoui ønsker å bevise den marokkanske statens moralske ansvar for drapene. I rettssaken ble Ejjoud, Ouaziyad og Afatti dømt til å betale erstatning, men Fataoui mener de tre ikke har råd til å betale.

Drapene rystet både Norge, Danmark og Marokko. Flere steder i de tre landene ble det holdt minnemarkeringer for de to kvinnene.

Publisert: