Tokajev utropt til valgvinner i Kasakhstan

Kassym-Jomart Tokajev, den håndplukkede etterfølgeren til Nursultan Nazarbajev, er utropt til ny president med over 70 prosent av stemmene etter søndagens valg.

Kassym-Jomart Tokajev er valgt som Kasakhstans nye president. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Tokajev fikk 70,76 prosent av stemmene, opplyste Kasakhstans valgkommisjon mandag.

Nærmeste utfordrer, opposisjonskandidat Amirzhan Kosanov, fikk 16,2 prosent.

Tokajevs valgseier var ingen overraskelse, ettersom 66-åringen var håndplukket av Nazarbajev, som styrte Kasakhstan i nesten 30 år.

Nazarbajev begynte sin president-karriere allerede før Sovjetunionen gikk i oppløsning og Kasakhstan ble et selvstendig land. Han satt med makten fram til han overraskende gikk av tidligere i år, 78 år gammel. Tokajev ble da utnevnt som midlertidig president. Tokajevs første handling var å endre hovedstadens navn fra Astana til Nursultan, Nazarbajevs fornavn.

Demonstrasjoner

Søndagens valg ble preget av de største demonstrasjonene i landet på minst tre år. Demonstranter oppfordret til å boikotte det de mente var et valg der utfallet var avgjort på forhånd. Ifølge innenriksdepartementet ble rundt 500 personer anholdt søndag.

To journalister fra det franske nyhetsbyrået AFP ble pågrepet i den største demonstrasjonen i Almaty. Det samme ble journalister fra Radio Free Europe/Radio Liberty og en journalist ansatt i et lokalt nyhetsnettsted. De ble løslatt kort tid etter.

Under demonstrasjonen i Almaty var Helsingforskomiteens stedlige representant Marius Fossum til stede som observatør. Også han ble anholdt, men løslatt igjen da politiet skjønte at han var utlending.

OSSE-kritikk

Ingen valg i landet har noensinne blitt anerkjent som fullt ut demokratisk av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Heller ikke søndagens valg, der OSSE hadde over 300 observatører til stede, får godkjent-stempel.

– Det fant sted omfattende saksbehandlingsfeil i opptellingen, og dermed var det ikke garantier for en redelig opptelling av stemmene i henhold til OSSEs forpliktelser, sa OSSE-utsendingenes leder George Tsereteli på en pressekonferanse i Nursultan mandag.

Valget var preget av «åpenbare brudd på grunnleggende rettigheter», uttalte han. Tsereteli kritiserer måten demonstrantene ble behandlet på, og han mener Kasakhstans valgsystem må endres.

– Valgmekanismene og retningslinjene har fortsatt behov for reformer, sa han.

OSSE påpeker at valget, det første i landets moderne historie der Nazarbajev ikke deltok, var en mulighet for politisk endring. Men valgkampen var preget av lite reell valgkamp, og valget fant sted i en politisk ramme dominert av det regjerende partiet, påpeker OSSE.

– Den nye presidenten og myndighetene bør gripe denne muligheten, styrke tilliten til institusjonene og oppfylle folkets forventninger, sa Tsereteli.

Publisert: