Det tyske valgets vinnere og tapere

Fire tyske politikere, to vinnere og to tapere.

  • Erik Jensen
Publisert: Publisert:

Taper: Martin Schulz

Sosialdemokraten Martin Schulz går ut av regjeringen og vil friste opposisjonstilværelsen.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Partilederen for det tyske sosialdemokratiske partiet SPD står tilbake som valgets største taper. Han ble partiets leder for kun et halvt år siden, og tilførte en ny optimisme til partiet som igjen førte til flere nye medlemmer. Det har imidlertid ikke ført til noen gode resultater. I de tre delstatsvalgene i vår tapte partiet stort, og søndagens parlamentsvalg ble heller ikke noen suksess for Schulz. Han blir sittende som partileder, men nå som opposisjonspolitiker. SPD har nemlig sagt seg uvillig til å inngå i en ny regjeringskoalisjon med CDU/CSU.

Vinner: Frauke Petry

Frauke Petry ga tirsdag beskjed om at hun trekker seg fra partiet AfD.

Petry stilte opp til valget som en av de største profilene for Alternative für Deutschland, og leve opp til forventningene. Hun gjorde et brakvalg i sin valgkrets i Sachsen, hvor AfD ble det største partiet. Det skal nå vise seg hva hun kan få ut av de mange stemmene hun fikk. Mandag overrasket hun alle med å annonsere at hun ikke vil sitte i gruppe med de andre nyvalgte AfD-medlemmene i parlamentet. Hun har i lengre tid vært på kant med resten av partiets ledere, som hun kritiserer for å være høylytte og lite konstruktive.

Taper: Joachim Herrmann

Dette er ministeren som ikke ble valgt inn i Forbundsdagen.

CSUs Joachim Herrmann, som også er innenriksminister i delstaten Bayern, var sitt partis toppkandidat ved søndagens valg, men ble likevel ikke valgt inn. Det er en skikkelig fiasko for «sheriffen fra Bayern», som stilte opp til valget med forventninger om å bli hele Tysklands innenriksminister i en ny koalisjonsregjering. Man behøver ikke være valgt inn i det tyske parlamentet for å bli utpekt til stillingen, men Joachim Herrmann har tidligere sagt at han ikke ønsker å bli statsråd om han ikke ble valgt inn i parlamentet.

Vinner: Alice Weidel

Alice Weidel er fersk i politikken og partiet, men fikk mange stemmer fra innvandrerkritiske velgere.

Det høyrenasjonalistiske Alternative für Deutschland gjorde et godt valg og ble landets tredje største parti med omtrent 13 prosent av stemmene. Det kan partiet være fornøyd med, ettersom dets uttalte mål var å få partiet representert i Forbundsdagen. For Alice Weidel er det en særlig suksess. Den 38 år gamle økonomen er nemlig et forholdsvis nytt navn i politikken, og hun ble ikke partimedlem i AfD før i 2013. Weidel ble valgt inn i parlamentet i sin valgkrets i Baden-Württemberg, og har stått for partiets sterkt innvandringskritiske kurs under valgkampen, sammen med den 76 år gamle Alexander Gauland.

Publisert:
  1. Valget i Tyskland
  2. SPD
  3. CDU

Mest lest akkurat nå

  1. Innfører gult nivå på skolene i Stavanger

  2. Arrangerer digitalt julebord, hjelper likevel lokal restaurant

  3. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

  4. Viking tar historisk grep - nå får også kvinnene lønn: - Veldig sterkt signal

  5. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger

  6. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.