Trump fortsatt utestengt av Facebook – inntil videre

Facebook opphever ikke utestengelsen av USAs ekspresident Donald Trump, men beslutningen må vurderes på nytt innen et halvt år.

Etter fire måneders utestengelse kom Facebooks kontrollorgan onsdag med sin beslutning om Donald Trump.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar. De hadde sett gjennom fingrene med Trumps oppildnende retorikk i flere år, men dagen etter stormingen hadde Facebook og datterselskapet Instagram fått nok.

Da kom beskjeden om at presidenten var utestengt i alle fall ut presidentperioden. Den var slutt 20. januar, men utestengelsen vedvarte, og Facebook sendte saken til sitt kontrollorgan, som er utnevnt og finansiert av selskapet, men som skal fungere som en uavhengig enhet.

Onsdag opprettholdt kontrollorganet utestengelsen og sa at Trumps meldinger 6. januar var et «alvorlig brudd» på Facebooks regler.

– En stor skam

Etter at denne beslutningen ble kjent, langet Trump ut både mot Facebook og andre store nettselskaper.

– Det Facebook, Twitter og Google har gjort, er en stor skam og en skam for landet vårt, sa Trump i en uttalelse.

Han hevdet at selskapene krenker ytringsfriheten hans og at de må betale en politisk pris for det.

Årsaken til at Trump ble utestengt både fra Facebook og Instagram, var uttalelsene og meldingene hans 6. januar.

– Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, sa Trump om sine tilhengere i en video. Etterpå kalte han dem «store patrioter» og sa at «denne dagen vil bli husket for alltid».

– Risiko for vold

Videoen ble publisert samtidig som Trump-tilhengere var i ferd med å storme Kongressen. Dette brøt Facebooks forbud mot å hylle personer som begår vold, ifølge selskapets kontrollorgan.

De mener Trump med sine uttalelser «skapte et miljø der det var alvorlig risiko for vold».

Samtidig sier de at utestengelse på ubestemt tid uten klare kriterier ikke er en reaksjon som holder vann. Facebook må derfor se på beslutningen på nytt om seks måneder. Da må selskapet «fastsette eller rettferdiggjøre» en passende reaksjon.

Kontrollorganet består av jurister, journalister og andre eksperter fra en rekke land. Vedtakene deres kan ikke ankes.

Onsdagens Trump-beslutning betyr imidlertid at saken sendes tilbake til Facebooks toppledelse. De må nå velge hva de vil gjøre med Trump om et halvt år.

Twitter sier nei

Trump er også utestengt fra YouTube og Twitter, og sistnevnte har sagt at det er uaktuelt å gjøre om på det. YouTube sier at blokkeringen kan oppheves når det ikke lenger er fare for vold.

Trump hadde 88 millioner følgere på Twitter, som var hans viktigste kommunikasjonskanal gjennom presidentskapet. Allerede tidlig om morgenen kunne det kom en strøm av meldinger i Twitters kortfattede format.

Etter utestengelsene forsvant han i stor grad fra offentligheten, og han har måttet ty til epost og andre kanaler for å nå ut til tilhengerne sine.

Tirsdag lanserte Trump en ny blogg der tilhengere kan kopiere meldingene hans til sosiale medier. Det er uklart om de sosiale mediene vil tillate dette.

På bloggen kommer Trump fortsatt med falske anklager om valgfusk og påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget i fjor.

Les også

  1. Trump peker ut DeSantis som mulig visepresidentkandidat i 2024

Publisert:
  1. Donald Trump
  2. Facebook

Mest lest akkurat nå

  1. – Når du legger deg om kvelden og hører det plasker på vinduene, da lurer du på om det går bra denne gangen

  2. Vekter ble kuttet med kniv på legevakten

  3. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

  4. Hun er den nye kommune­direktøren i Randaberg

  5. Sola truer med veto i Bymiljøpakken

  6. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger