Japan kan bli klima-nøkkelen

Nord-Koreas atomvåpen tvinger Japan i armene på Trump. Det kan få avgjørende betydning for klimaavtalen.

Demonstranter utkledd som isbjørner - og Donald Trump - protesterer i Bonn, der klimatoppmøte arrangeres denne uken.
 • Jens Bostrup
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Under det årlige klimatoppmøtet har USAs president Donald Trump en ny mulighet til å kreve reforhandling av klimaavtalen fra Paris. Hvis han griper sjansen kan det gå helt galt – og i verste fall kan den internasjonale avtalen falle fra hverandre.

Les også

Klimaaktivister i Bonn protesterte mot kull

Skrekkscenarioet går ut på at Japan – av alle – støtter det amerikanske kravet. Australia, som allerede har bestemt seg for igjen å satse på kull, gir også sin støtte. Oljestatene med Saudi-Arabia i spissen følger Tyrkia, Russland, India og flere andre som bare venter på en anledning, sier en erfaren klimaforhandler med inngående kjennskap til forberedelsen av toppmøtet.

Selv om klimatoppmøtet holdes i Bonn i Tyskland, så er det Fiji som formelt arrangerer møtet. Her folk som Fiji i tradisjonelle klær.

I juni varslet han at USA ville trekke seg ut hvis han ikke fikk en annen og bedre avtale. Den gang fikk han en kald skulder. Alle andre regjeringer i verden, bortsett fra Syria, varslet at de står bak avtalen uansett hva amerikanerne gjør.

Trump ble etterlatt mutters alene og framsto som en taper. Den posisjonen vil han gjerne komme seg ut av.

Klimatoppmøtet som startet mandag skal vare i to uker. Her åpnes møtet av Fijis statsminister Voreqe «Frank» Bainimarama.

Japan er nøkkelen

Nøkkelen ligger i Japan, som nyter respekt i det internasjonale klimasamarbeidet. Japan var vert for Paris-avtalens forløper, Kyotoprotokollen, og har lenge vært en forkjemper for global innsats mot klimaendringer. Hvis Japan støtter Trump, kan det legitimere at andre gjør det samme. Og Japans statsminister Shinzo Abe har de siste månedene blitt tvunget til å fokusere på en mer akutt og overhengende trussel mot den japanske nasjonen: Nord-Korea.

Nord-Koreas våpen

Donald Trump truer Nord-Korea med total utslettelse og vurderer et mindre, begrenset angrep for å vise den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un at han mener alvor. Hensikten ville være å tvinge Jong-un til forhandlingsbordet for at han skal legge ned atomvåpnene sine.

Japanerne er imidlertid svært redde for at Jong-un i stedet vil reagere med et kjernefysisk hevnangrep på amerikanske allierte som rakettene hans allerede kan ramme: Sør-Korea og Japan. Japan vil prøve å få garantier for at USA ikke angriper Nord-Korea – i hvert fall ikke uten å varsle og rådføre seg med japanerne først, skriver Japan Times.

Barn med klare oppfordringer på klimatoppmøte i Bonn mandag.

Trofast Trump-alliert

Shinzo Abe har lagt mye innsats i å pleie gode forbindelser til den amerikanske presidenten, og fremstå som en av Trumps mest trofaste og lojale allierte. I motsetning til andre vestlige ledere, har Abe konsekvent unngått å kritisere Trump, uansett hva den amerikanske presidenten har sagt eller gjort.

Hvis Trump ber Shinzo Abe om å støtte et krav om reforhandling av klimaavtalen vil han «selvfølgelig» føye seg. Det som kan redde klimasamarbeidet, er at USA ikke framsetter noe krav om reforhandling, eller i det minste ikke har bedt Japan om å støtte det, vurderer klimadiplomater.

Mye på spill

Og det er nettopp det USAs utenriksminister Rex Tillerson kjemper for. For Tillerson handler det ikke om innsatsen mot klimaendringer. Mye mer står på spill. Hvis Donald Trump senker Parisavtalen, vil det vekke et enormt sinne mot USA i store deler av verden hvor man frykter stigende vannstander eller allerede er rammet av tørke, oversvømmelser, hetebølger og andre ekstreme værforhold.

Hvis USA ikke tvinger fram en reforhandling under klimatoppmøtet, kan det være uttrykk for noe stort: at den amerikanske presidenten i siste øyeblikk har innsett at også han har interesse av en verden som kan samarbeide og inngå avtaler.


Publisert:
 1. Nord-Korea
 2. Parisavtalen
 3. Rex Tillerson
 4. Kim Jong-un

Mest lest akkurat nå

 1. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 2. Trafikkulykke i Sirdal

 3. Harald Espedal: – Han så de store sammenhengene i samfunnet og evnet å tenke langt fram i tid

 4. Vulkanutbrudd på kanariøya La Palma

 5. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 6. – Det holder ikke i Stavanger