Håp om evakuering fra syriske landsbyer

En kolonne med busser har ankommet to landsbyer nordvest i Syria. Håpet er at sivile kan bli evakuert fra landsbyene i løpet av kort tid.

Disse tre syriske barna er blant flere tusen mennesker som venter på å bli evakuert fra Aleppo. Foto: Reuters / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Om lag 25 busser kjørte lørdag kveld inn i de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen nordvest i Syria, der innbyggerne hovedsakelig er Assad-lojale sjiamuslimer.

De to landsbyene er under beleiring av opprørsgruppa Jabat Fateh al Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som kontrollerer store deler av Idlib-provinsen.

Bussene utgjør den første av to kolonner som etter planen skal evakuere 1.500 sårede, kvinner og barn, opplyser en syrisk militærkilde.

Les også

UNICEF: Barna i Øst-Aleppo må evakueres nå

Samtidig venter tusenvis av mennesker i Øst-Aleppo og andre beleirede enklaver på at evakueringen skal gjenopptas etter at partene i konflikten har inngått en ny avtale.

Venter fortsatt

– Den nye avtalen gjør det mulig å fullføre evakueringen fra de gjenværende opprørskontrollerte delene i Øst-Aleppo, opplyser Al-Farouk Abu Bakr, en talsmann for opprørerne i Øst-Aleppo, til fjernsynskanalen Al Arabiya al-Hadith lørdag formiddag.

Men arbeidet med å få i gang evakueringen går svært sakte, og lørdag kveld var det ikke kommet meldinger om at evakueringen fra Øst-Aleppo var gjenopptatt.

Les også

Fripenn: Aleppo er vår felles skyld

Også i de opprørskontrollerte byene Madaya og al-Zabadani nær grensen til Libanon venter tusenvis av mennesker lørdag på å bli evakuert.

Også fra byene Zabadani og Madaya nær grensen til Libanon, og som er beleiret av milits lojal overfor president Bashar al-Assads styre, skal sårede evakueres. Det er ikke oppgitt noe tall på hvor mange som skal fraktes ut av byene.

Les også

Ingeborg Eliassen om Syria: Død & Fordervelse AS

Kreve FN-observatører

Frankrike krever at FN sender observatører til Øst-Aleppo for å overvåke evakueringen fra byen og beskytte sivile mot overgrep. Ifølge diplomatkilder vil trolig Sikkerhetsrådet stemme over det franske resolusjonsforslaget på søndag, til tross for motstand fra Russland.

I resolusjonsutkastet påpeker Frankrike at den humanitære krisen i Øst-Aleppo har forverret seg ytterligere og at titusenvis av mennesker har behov for hjelp og for å bli evakuert fra de krigsherjede områdene.

Ble innstilt

Evakueringen fra Øst-Aleppo ble innstilt fredag etter meldinger om beskytning fra både regjeringsstyrker og opprørere. Inntil da hadde flere tusen mennesker blitt evakuert fra det tidligere opprørskontrollerte området.

Ifølge syrisk statlig fjernsyn ble over 9.000 evakuert fra Øst-Aleppo torsdag og i morgentimene fredag. Russland har tallfestet evakueringen til 9.500 personer, blant dem over 4.500 opprørere.

Aktivister som kjemper mot Assads regime, anklaget fredag Hizbollah-geriljaen for å ha blokkert hovedveien sør for Aleppo og dermed hindret evakueringer fra de opprørskontrollerte områdene i byen.

Det er anslått at mellom 15.000 og 40.000 sivile, i tillegg til rundt 6.000 opprørere, fortsatt er igjen i Øst-Aleppo.

Les også

 1. Julemusikken stoppet for Aleppo

 2. Bystyret i Stavanger gir 1 million kroner til Aleppo

Publisert:
 1. FN
 2. Syria
 3. Barn og unge

Mest lest akkurat nå

 1. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland

 2. Jakob passerte Gjert og troner øverst i familien

 3. Berisha lønnskongen: Dette tjente Viking-spillerne i fjor

 4. Nakstad: Ikke mangel på hurtigtester

 5. Sola-ordføreren mer enn doblet formuen sin

 6. Slik er situasjonen på veiene på Sørlandet nå