Trump vurderer å tidoble importavgiften på biler

President Donald Trump vurderer å innføre en importavgift på 25 prosent for personbiler, til protester fra asiatiske og europeiske land og bilprodusenter.

USAs president Donald Trump vurderer å innføre en importavgift på 25 prosent på biler.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

USAs handelsminister Wilbur Ross bekrefter at han på oppfordring fra Trump skal vurdere muligheten for å øke importavgiften på utenlandske biler, med henvisning til USAs nasjonale sikkerhet.

Trump hintet om planen onsdag:

– Snart kommer det store nyheter for våre flotte arbeidere i amerikansk bilindustri. Dere har ventet lenge nok! I flere tiår har vi mistet arbeidsplasser til andre land, skrev han på Twitter.

Handelsunderskudd

Trump har flere ganger rast mot Kinas høye importavgift på biler, som har ligget på 25 prosent. Importavgiften på utenlandske personbiler i USA har til sammenligning vært på 2,5 prosent, mens den på varebiler har vært på 25 prosent.

Tirsdag varslet Kina at landet senker importavgiften til 15 prosent fra 1. juli, men det er åpenbart ikke nok for Trump.

USAs handelsunderskudd med Kina var i fjor på over 3.000 milliarder kroner, og Trump krever at kineserne senker samtlige tollsatser til amerikansk nivå.

Ekstreme følger

Tyske og japanske bilprodusenter jublet over nyheten om at Kina senker importavgiften på biler, men jubelen stilnet da det ble kjent at USA vurderer å gå i motsatt retning. Det vil få store følger for bilprisene og salget i USA.

– Dersom dette tiltaket blir gjennomført, vil det få ekstreme følger. Slike restriktive tiltak vil føre til uro på verdensmarkedene, sier Japans handelsminister Hiroshige Seko.

Rundt 30 prosent av Japans eksportinntekter fra USA kommer fra salg av personbiler, og følgene vil bli store dersom Trump over natten tidobler importavgiften på utenlandske biler.

Nyheten førte torsdag til at kursen på Honda-aksjer falt med 2,81 prosent torsdag, mens Toyota-aksjen falt med 2,63 prosent og Nissan-aksjen med 1,62 prosent. Nikkei-indeksen i Tokyo var ned 1,22 prosent torsdag.

Japan har fra før truet med å klage USA inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) på grunn av Trumps beslutning om å øke toll på stål- og aluminium. Også dette ble gjort med henvisning til USAs nasjonale sikkerhet.

Europeisk bekymring

Tyske bilprodusenter ser også med stor bekymring på trusselen fra Trump, men har ennå ikke kommentert nyheten om at importavgiften på personbiler kan ble hevet til 25 prosent i USA.

Tysklands statsminister Angela Merkel besøkte torsdag Kina, og handelsspørsmål var sentralt i samtalene med president Xi Jinping og andre kinesiske ledere

Trump bruker det samme argumentet overfor Europa som for Kina.

– Det er veldig vanskelig for oss å selge biler til EU. Men EU har sine Mercedes-er og sine BMW-er, og bilene strømmer nesten uhindret inn i USA. De betaler bare en knøttliten toll, mens EU krever massevis, sa Trump til NTB i forrige uke.

EUs toll på biler fra USA ligger på 10 prosent, fire ganger så høyt som USAs toll på europeiske biler.

Publisert: