EU og NATO viser solidaritet med britene etter giftangrepet

NATO ber sine medlemsland om å vise solidaritet med Storbritannia etter giftangrepet i Salisbury. EU viser også full solidaritet og fordømmer angrepet.

Publisert: Publisert:

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson ved ankomst til EUs utenriksministermøte i Brussel mandag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

– Alle de 29 NATO-allierte landene må stå sammen. Vi må stå samlet i solidaritet med Storbritannia. Storbritannia er ikke alene, sa NATOs generalsekretær på en felles pressekonferanse med britenes utenriksminister Boris Johnson ved NATO-hovedkvarteret mandag.

– Russlands svar har til nå vært å vise klar forakt for internasjonal fred og sikkerhet. Vi fortsetter å oppfordre Russland til å legge fram alle opplysninger om Novitsjok-programmet, sa Stoltenberg videre.

– Absurde

Johnson brifet tidligere på dagen EUs utenriksministre om hendelsen.

– De russiske bortforklaringene vokser seg mer og mer absurde, sa Johnson.

Ifølge ham er det ingen som lar seg lure av Russlands forskjellige utspill om hendelsen, der eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia ble angrepet med nervegiften Novitsjok.

– Først sier de at de aldri har lagd Novitsjok. Så sier de at de har lagd Novitsjok, men at alt er ødelagt. Så at de har lagd Novitsjok, og at alt er ødelagt, men at noe på mystisk vis kan ha funnet veien til Sverige, Tsjekkia, Slovakia, USA eller Storbritannia, sa Johnson.

Sverige krever svar

Sverige kunngjorde at landet kaller den russiske ambassadøren inn på teppet tirsdag etter at Russland antydet at nervegift kan ha kommet fra Sverige.

– Det virker helt tatt ut av luften. Det er ille, sa Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

Sverige vil ha svar fra Russland på hvor påstanden kommer fra, sa Wallström.

Solidaritet og fordømmelse

Etter mandagens brifing vedtok utenriksministrene en felles erklæring om «sterk fordømmelse» av giftangrepet. EU gir ikke Russland direkte ansvar, men uttrykker full solidaritet med Storbritannia og skriver at Storbritannias vurdering om at det høyst sannsynlig er Russland som står bak, er noe som tas «svært alvorlig» av EU.

Bruk av kjemiske våpen er «fullstendig uakseptabelt og utgjør en sikkerhetstrussel mot oss alle», heter det videre.

Det er ventet at saken blir diskutert videre på EUs toppmøte i Brussel torsdag.

Diskusjon om sanksjoner

Inntil videre er det noe uklart hvor stor støtte det er blant EUs medlemsland for mer konkrete skritt mot Russland, som å innføre nye sanksjoner.

– Vi vet at det ikke alltid har vært så enkelt å nå enighet om de sanksjonene vi allerede har på plass, påpeker Wallström.

På britisk side skal en rekke ulike alternativer ha vært oppe til vurdering de siste dagene. Saken diskuteres også i NATO.

OPCW trekkes inn

Mandag ankom eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) Storbritannia for å ta prøver av nervegiften.

Storbritannias statsminister Theresa May har allerede fastslått at angrepet ble utført ved hjelp av Novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen mot slutten av den kalde krigen. EU ber nå Russland om å gi OPCW fullt innsyn i det russiske Novitsjok-programmet.

Russland nekter innblanding.

– Før eller siden må det svares for disse grunnløse anklagene, enten med passende beviser eller en unnskyldning, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Har utvist diplomater

Theresa May har reagert på giftangrepet ved å utvise 23 russiske diplomater fra Storbritannia. I tillegg har hun suspendert viktige kontrakter og kunngjort at Storbritannia vil boikotte fotball-VM i Russland i sommer.

Russland har svart ved å utvise 23 britiske diplomater.

Tilstanden er fortsatt kritisk for Skripal og hans datter. De to ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury 4. mars.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  2. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  3. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

  4. Kjørte i 145 km/t i 80-sonen

  5. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  6. Målløs Karen-Marie Ellefsen mottok Kongens fortjenstmedalje

  1. Storbritannia
  2. Boris Johnson
  3. Russland