Usikkerhet rundt amerikansk innreiseforbud

København (NTB-Ritzau-AP): Briter med dobbelt statsborgerskap har fått en rekke unntak fra det amerikanske innreiseforbudet. Det samme er enn så lenge ikke tilfellet for dansker i samme situasjon.

Innreiseforbudet til USA har skapt trøbbel for reisende flere steder i verden. Det har ført til flere demonstrasjoner ved amerikanske flyplasser, blant annet på Los Angeles internasjonale flyplass. Foto: Ryan Kang / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Donald Trumps presidentordre om innvandring har skapt forvirring for flere borgere med dobbelt statsborgerskap. Mandag opplyser det finske flyselskapet Finnair at finner med dobbelt statsborgerskap fortsatt får lov til å reise til USA, mens i Danmark opplyser utenriksdepartementet at forbudet også gjelder dansker med dobbelt statsborgerskap. Det ble klart etter at dansk UD tok kontakt med myndighetene i Washington.

Ifølge Politiken har flere dansker som også har pass fra enten Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria eller Jemen tatt kontakt med landets utenriksdepartement i forkant av planlagte reiser til USA.

– Vi svarer dem at de er omfattet av dekretet, og kan derfor ikke reise til USA. Det beste er å ta kontakt med den amerikanske ambassaden, sier kommunikasjonsrådgiver René Dinesen i departementet til avisen.

Unntak

I helga tok Storbritannias utenriksminister Boris Johnson opp det omstridte innreiseforbudet med amerikanske myndigheter, og departementet sendte ut en pressemelding for å presisere hvordan de nye reglene påvirker briter som reiser til USA.

Ifølge pressemeldingen vil personer med dobbelt statsborgerskap kun bli gjenstand for utvidet kontroll dersom de reiser til USA fra ett av de sju landene som er spesifisert i Donald Trumps presidentordre.

Reisende som kommer til USA fra andre land enn de sju, skal ikke bli påvirket. Heller ikke britiske borgere som er født i ett av de sju landene – og reiser fra ett av dem til USA – omfattes av det nye direktivet, ifølge britisk UD.

Stoppet før avreise

Innreiseforbudet, som gjelder folk fra flere muslimske land, har skapt kaos på mange amerikanske flyplasser. Blant annet ble en passasjer med et Norwegian-fly fra Oslo til Los Angeles nektet innreise til USA søndag.

Flere flyselskaper har tatt de nye reglene til følge, deriblant Emirates, som har gjort endringer i besetningen på sine flyreiser til USA.

I tillegg har Air France stoppet 15 passasjerer fra å reise til USA. Bakgrunnen er at de hadde blitt forhindret innreise på grunn av den nye presidentordren.

I en uttalelse opplyser det franske flyselskapet at de ble informert om endringene av amerikanske myndigheter lørdag.

En talskvinne for Air France ønsket ikke å si noe om de reisendes nasjonaliteter eller gi ytterligere detaljer.

Demonstrasjoner

I løpet av helga har det vært avholdt demonstrasjoner mot innreiseforbudet ved flere amerikanske flyplasser.

Søndag var det demonstrasjoner ved de internasjonale flyplassene i blant annet New York, Los Angeles, Boston, Washington og Atlanta.

Noen av demonstrantene i Washington gikk mot kongressbygningen mens de ropte slagord om at flyktninger var velkomne og «Nei til forbud. Nei til mur».

Ifølge New York presiserte Trumps stabssjef Reince Priebus søndag at personer som allerede har arbeidstillatelse i USA, såkalt «green card», likevel får slippe inn i landet.

(©NTB)

Publisert:
  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Flyktningpolitikk

Mest lest akkurat nå

  1. Torvik tror regionens første omi­kron-smitte kommer i løpet av uka

  2. Stengte Stavanger luft­havn etter mis­tenk­elig funn

  3. Dette mener Tripic Viking må gjøre for å bli en ut­fordrer om serie­gullet

  4. 122 nye smittede på Nord-Jæren, 10 inn­lagte på SUS

  5. Viking i dialog med Brentford om Gunnarsson-kjøp

  6. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig