Kulden forverrer lidelsene for sivile på flukt i Idlib

Krigen i Idlib i Syria har snart drevet en million på flukt. Mange må sove ute i kaldt vær, og enkelte har allerede frosset i hjel.

En av leirene i Idlib-provinsen nordvest i Syria. Fire personer er så langt meldt frosset i hjel. Seks andre har dødd på grunn av ulykker knyttet til oppvarming av teltene.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
Syrere på flykt nordover mot grensen til Tyrkia.
En familie på flukt fra regjeringsoffensiven i Idlib.
Syrere fra fått med seg tepper på vei nordover. Men tusenvis av flyktninger fryser og mangler både tepper, madrasser, helsetilbud og oppvarming.
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De siste ukene har den syriske regjeringsoffensiven nordvest i Syria utløst en av de verste humanitære krisene for den syriske sivilbefolkningen så langt i den snart ni år lange krigen.

– Det er kaldt, det snør og livet vårt er forferdelig. Vi takler ikke denne kulden, og det gjør ikke barna våre heller, sier en kvinne, som kun vil bli omtalt med kallenavnet sitt, Um Muhammad.

Hun og familien bor nå i et telt ved den tyrkiske grensen.

– Dette livet, hva kan jeg si? Vi er knust nå. Jeg er en eldre kvinne med barn, ingen tar vare på oss, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Familie kvalt i teltet

Over 830.000 mennesker er drevet på flukt siden 1. desember, og de kalde vintertemperaturene gjør lidelsene enda verre. Bare i løpet av tre dager denne uken har minst 143.000 mennesker dratt fra hjemmene sine.

Ti mennesker har så langt dødd som følge av kulden. Fire av dem har frosset i hjel, mens seks andre mistet livet mens de forsøkte å holde varmen inne i teltene sine, opplyser den lokale nødhjelpskoordinatoren Mohammed Hallaj.

Blant dem er en familie på fire som ble kvalt som følge av røykforgiftning fra en kullbrenner. Nizar Hamadi (43) mistet sin bror og tre andre slektninger, blant dem en treåring, i tragedien.

Han sier at temperaturen i området på enkelte tidspunkter har vært nede i minus 8–9 grader, noe som er svært sjelden i Syria.

– Årevis med krise

Den russiskstøttede offensiven foregår både i Idlib og på landsbygda i naboprovinsen Aleppo. Området har i flere år vært kontrollert av opprørere, mange av dem ytterliggående islamister.

– De humanitære behovene øker jevnt. Den pågående krisesituasjonen forverrer allerede den harde humanitære situasjonen for menneskene i nordvest, som er sårbare som følge av flere år med krise, vold, økonomisk nedgang og en rekke fordrivelser, sier FN-talsmann Stephane Dujarric.

Skrekkslagne familier har de siste ukene lastet eiendelene sine på lastebiler og andre kjøretøy for å komme seg vekk fra kampene og luftangrepene. Om lag halvparten av de fordrevne er internflyktninger fra andre deler av Syria.

Ifølge beboere i flyktningleirene mangler de alt.

– Situasjonen er svært dårlig. Vi har ingenting. Vi trenger hjelp, penger, oppvarming, tepper, madrasser, sier en av dem, Hooriya Al-Essa.

Helseklinikker stengt

Siden april i fjor har 1.700 mennesker blitt drept i kampene i Idlib, og den siste militæroffensiven har hindret nødhjelpsoperasjoner, ifølge FN.

Per 11. februar hadde minst 72 helseklinikker måttet innstille virksomheten som følge av manglende sikkerhet og masseflukt.

Fredag holdt FNs sikkerhetsråd et lukket møte om den økende volden i Idlib. Møtet ble holdt på initiativ fra Frankrike, Tyskland, Belgia, Estland og Polen. Etter møtet kom de med en erklæring der de uttrykte bekymring og krevde at kampene må stanse umiddelbart.

– Dette er en av de verste menneskeskapte fordrivelsene i verden på flere år. Og den kunne vært fullstendig avverget, heter det i erklæringen.

Publisert: