Frankrike utvikler anti-satellittvåpen

Forsvarsminister Florence Parly sier Frankrike planlegger å utvikle anti-satellittvåpen som kan ødelegge satellitter i verdensrommet.

Et bilde fra en amerikansk satellitt, tatt av astronauten Christina Koch i starten av juli. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP
 • NTB
Publisert: Publisert:

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Frankrikes forsvarsminister Florence Parly under et møte i Brussel i juni. Foto: AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I en tale på en militærbase utenfor Lyon torsdag sa Parly at Frankrike henger etter i utviklingen av teknologiske våpen i verdensrommet. USA, Kina og Russland har satset på teknologi i rommet, men Parly sier nå at Frankrike vil henge med de andre landene i utviklingen.

– Hvis satellittene våre blir truet, kommer vi til å blinde motstanderen, sa forsvarsministeren og la til at det kan innebære bruk av kraftige lasere som blir montert på satellitter de allerede har i rommet eller fra miniatyrsatellitter.

Det er estimert at rundt 2.000 satellitter kretser i bane rundt jorden. De fleste er der for å videresende kommersiell eller militær kommunikasjon og overvåke været, men det finnes også et ukjent antall spionsatellitter i rommet.

Forsvarsministeren sier planene om anti-satellittvåpen vil være klare i 2025 og våpnene ferdig produsert i 2030.

Det franske militære romprogrammet har fått et budsjett på 3,6 milliarder euro for 2019 til 2025. Torsdag sa Parly at budsjettet har fått ytterligere 700 millioner.

– Jeg ønsker å presisere: Et aktivt forsvar har ingenting med en offensiv strategi å gjøre, sa hun og avviste at Frankrike deltar i et romvåpenkappløp.

Publisert:
 1. Teknologi
 2. Våpen
 3. Frankrike

Mest lest akkurat nå

 1. SISTE: Koronatrøbbel for Viking - flere viktige spillere ute

 2. Buevegen stengt etter alvorlig trafikkulykke

 3. Berntsens exit og Viking-Start direkte her nå

 4. Denne kommunen i Rogaland er kåret til Norges mest kristne

 5. – Det er synd at Birkevold og Aftenbladet sprer «fake news»

 6. Kvinner handler julegaver på Black Friday og menn sparer i aksjer. Så blir det slutt. Hva da?