Seismolog: Eksplosjon i Østersjøen tilsvarer et par hundre kilo dynamitt

Målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte kraftige undervannseksplosjoner mandag på samme sted som lekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 er.

Det danske forsvaret offentliggjorde tirsdag bilder av den ene gasslekkasjen i Østersjøen.
  • NTB-TT-Ritzau
Publisert: Publisert:

SNSN registrerte to tydelige eksplosjoner. Den første eksplosjonen ble registrert klokka 02.03 natt til mandag og hadde en styrke på 1,9. Den andre ble registrert klokka 19.04 på mandagskvelden og hadde en styrke på 2,3.

– Det er ingen tvil om at det er snakk om eksplosjoner, sier Björn Lund, lektor i seismologi ved det svenske nasjonale seismiske nettet, SNSN.

Ifølge ham hadde den første eksplosjonen en sprengkraft tilsvarende et par hundre kilo dynamitt.

Lekkasjene etterforskes nå som mulig sabotasje.

Tidspunktene for eksplosjonene stemmer overens med tidspunktene for når lekkasjene inntraff.

– Signalene fra rystelsene ligner ikke på jordskjelv. De er i stedet å sammenligne med signaler man ser fra eksplosjoner, opplyser det danske instituttet Geus, som foretar geologiske undersøkelser i Danmark og på Grønland.

Mandag var gassprisen i Europa den laveste på tre måneder, og hadde falt over 40 prosent siden august. Etter nyheten om lekkasjene i rørledningene begynte imidlertid prisen på gass å stige igjen tirsdag. Ved 16-tiden hadde prisen steget drøyt 6 prosent.

Ingen av rørledningene var i bruk til gasseksport, men det er fare for brann og eksplosjoner ettersom rørledningene var satt under trykk og inneholdt gass.

Publisert: