Menneske­rettig­hets­organisasjon: Minst 76 drept i demon­stra­sjoner i Iran

Minst 76 mennesker har mistet livet i demonstrasjonene i Iran den siste uken, ifølge den Oslo-baserte eksilorganisasjonen IHR. Samtidig fortsetter protestene.

Demonstrasjonene i Iran etter dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini har pågått i over ti dager.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er 26 flere drepte enn fredag, da organisasjonen opplyste at mint 50 personer var drept. Iranske myndigheter hevder på sin side at 41 personer er drept.

– Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å ta grep for å stanse drap og tortur av demonstranter i Iran, sier leder for organisasjonen, Mahmood Amiry-Moghaddam, mandag.

Av de døde er de fleste demonstranter, men noen er også medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

Mandag fortsatte protestene, og nord i landet ble over 450 mennesker pågrepet, ifølge iranske nyhetsbyråer. Samtidig advarer myndighetene i Teheran om at det vil bli slått mye hardere ned på demonstrantene enn tidligere, melder Reuters.

Irans religiøse ledere framsatte mandag også nye beskyldninger mot USA, som blir beskyldt for å forsøke å undergrave landets styre.

Demonstrasjonene i Iran brøt ut etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde etter å ha blitt pågrepet av det iranske moralpolitiet 13. september. Grunnen skal ha vært at hun gikk med hijaben på feil måte.

Ifølge iransk politi døde Amini av hjerteinfarkt. Familien til 22-åringen avviser at hun hadde hjerteproblemer. Øyenvitner har fortalt at hun ble banket opp av politiet.

Publisert: