Mathilde Moland møtte sjåførens enke

Mathilde Moland fikk lørdag snakke med sin sønn Tjostolv alene i fengselet i Kisangani i to og en halv time. Om kvelden møtte hun enken etter sjåføren som ble drept.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

De to kvinnene snakket sammen om den vanskelige situasjonen de begge befinner seg i.

— Jeg fikk overbrakt mine kondolanser til henne, sier Moland til NRK.

Bibishe Olenjike (27) ble enke da sjåføren Abedi Kasongo ble drept - et drap som Tjostolv Moland og Joshua French er dømt for.

Men Mathilde Moland og Olenjike diskuterte ikke skyldspørsmålet da de møttes utenfor hennes hus i Kisangani.

— Jeg ga uttrykk for at det som har skjedd, er veldig trist, sier Moland.

Gjorde godt

Tidligere på dagen fikk Tjostolv et to timer langt besøk av sin mor.

— Det var et veldig greit besøk, som gjorde godt for oss begge. I motsetning til fredag fikk vi være alene sammen og hadde god tid til å prate, forteller mor Moland til NTB på telefon fra Kisangani.

Tjostolv Moland var i ferd med å lage seg frokost da moren kom, og hun så at han spiste godt, men at han nok var litt trøtt.

— Han spurte veldig etter familie, venner og bekjente hjemme, forteller hun. Det ble ikke felt så mange tårer som under det første gjensynet, men Mathilde Moland måtte fram med lommetørkleet lørdag også.

— Jeg har hatt mine nedturer, men nå er jeg jevnt over optimist og tror på en god slutt, sier moren.

Nye besøk

Mathilde Moland hadde med seg noen fotballer inn i fengselet, og under besøket blåste de opp en ball som ble sparket ut til de andre fangene.

— Det var veldig populært, sier hun.

Søndag er det familiedag i fengselet, og Mathilde Moland skal på et nytt besøk sammen med familiene til mange av de andre fangene.

— Jeg skulle også ha vært i fengselet lørdag kveld sammen med en diplomat og politilegen, men da sa den militære dommeren nei, og jeg fikk ikke slippe inn.

Kona til presidenten

Ifølge predikant Rune Edvardsen, som er sammen med Mathilde Moland i Kongo, kan det være en mulighet for at hun får møte kona til Kongos president Joseph Kabila over helgen.

— Det er Rune som tar seg av dette. Men hvis jeg får muligheten, vil jeg selvfølgelig gjøre det. Alt som kan virke positivt inn på saken, vil jeg være med på, sier hun.

Hun synes besøket i Kongo hittil har overgått forventningene. Hun sier det også har vært en stor opplevelse å oppleve folkelivet og se på nært hold hvordan menneskene lever.

- Godt mot

— Jeg reiser hjem igjen ved godt mot. Så lenge de er friske, går det greit. Men skulle en av dem få en ny runde med malaria, blir jeg veldig bekymret. Punkt én er å holde seg frisk, sier hun.

Hun har også fått i «oppdrag» av Tjostolv og Joshua å formidle en dypfølt takk til alle hjemme som har sendt støttemeldinger på e-post til de to dødsdømte fangene.

— De er dypt takknemlige for å ha mottatt så mange støttemeldinger. Jeg hadde med 19 A4-sider med e-poster til dem, opplyser Moland.

Advokat Marius Dietrichson, som følger rettssaken og bistår forsvarerne, sier det nå er pause i saken fram til torsdag i neste uke.

Publisert: