Minst 165 pågrepet under 1. mai-markering i Istanbul

Tyrkisk politi brukte tåregass for å spre demonstranter som forsøkte å marsjere til Taksimplassen i Istanbul for å feire 1. mai. 165 personer ble pågrepet.

Politiet pågriper demonstranter som forsøkte å ta seg til Taksimplasen i Istanbul 1. mai. Plassen har tidligere blitt brukt til store protester mot tyrkiske myndigheter. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

De om lag 200 demonstrantene, som kom fra ulike venstreorienterte grupper, samlet seg i Gayrettepe i den europeiske delen av byen mandag formiddag. Derfra ønsket de å marsjere til den kjente og symboltunge Taksimplassen for å feire 1. mai.

«Lenge leve 1. mai! Nei til diktator», sto det blant annet på demonstrantenes bannere.

Men folkemengden ble møtt med tåregass. Tyrkiske myndigheter hadde på forhånd varslet at de ville slå ned på uautoriserte 1. mai-demonstrasjoner.

Taksimplassen var i 2013 åsted for harde sammenstøt mellom demonstranter og tyrkisk opprørspoliti. Den var mandag avsperret, og mange politifolk holdt vakt på stedet.

Myndighetene hadde på forhånd gitt ordre om at 1. mai-feiringene skulle foregå i området Bakirköy ved den internasjonale lufthavnen. Flere tusen mennesker deltok i markeringene der.

I 1977 ble over 30 mennesker drept i sammenstøt i forbindelse med en 1. mai-markering på Taksimplassen.

Publisert: