UDs beskjed til Tyrkia: Det er norsk lov som gjelder for asylsøknader

UD bekrefter at Norges ambassadør til Tyrkia er kalt inn på teppet etter at fem tyrkiske avhoppere fikk innvilget asyl her i landet.

Regimet i Ankara beskylder de fem tyrkerne som har fått asyl i Norge for å være en del av bevegelsen som ville styrte president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Yasin Bulbul / AP / NTB scanpix)

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Møtet fant sted hos det tyrkiske utenriksdepartementet i hovedstaden onsdag, bekrefter Utenriksdepartementet overfor NTB.

Tyrkia reagerte kraftig da de ble kjent med at fem tyrkere som regimet i Ankara mistenkte var en del av bevegelsen som sto bak kuppforsøket i fjor, har fått innvilget asyl i Norge. De fem, fire offiserer og en militærattaché, frykter de vil bli utsatt for urettmessig rettsforfølgelse og tortur hvis de drar hjem til Tyrkia.

– Vi har på generelt grunnlag informert den tyrkiske ambassadøren i Oslo om at det er norsk utlendingsforvaltning som tar stilling til asylsøknader basert på norsk lov. Vår ambassadør til Ankara formidlet det samme budskapet til tyrkisk UD, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD.

Hemmelig adresse

Alle de fem lever nå på hemmelig adresse i Norge. Ifølge VG har også familiemedlemmer fått asyl her i landet.

Norsk utlendingslov slår blant annet fast at Norge er forpliktet til å gi personer asyl dersom det en velbegrunnet frykt for at de vil bli utsatt for forfølgelse, blant annet på grunn av politisk oppfatning.

Det samme kravet gjør seg gjeldende hvis det er en reell fare for at vedkommende vil "bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet".

– Banditter

Alle de fem var stasjonert i Norge da en del av det tyrkiske militæret forsøkte å overta makten i Tyrkia 15. juli i fjor. De hevder de ikke hadde noe med kuppforsøket å gjøre.

Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus framholder at de tilhører FETÖ, en organisasjon som tyrkiske myndigheter mener sto bak kuppforsøket i landet i fjor sommer.

– En umiddelbar utvisning av disse FETÖ-bandittene som har søkt asyl i europeiske land, er nødvendig for å beholde et vennskapelig forhold mellom Tyrkia og disse landene, sier Kurtulmus.

(©NTB)

Publisert:
  1. Tyrkia
  2. Norge
  3. Utenriksdepartementet (UD)

Mest lest akkurat nå

  1. Tenåring tatt med i luftambulanse etter badeulykke i Sirdal

  2. Sandnes Ulf jobber for Berntsen-løsning

  3. 54-åring rev hodet av duer i Byparken

  4. Denne uken rives Misjonskirken – nå kommer K8

  5. Fem hus til fem familier for tre millioner kroner. Familiene har bygget hjemmene sine fra bunnen.

  6. Boligbrannen på Eiganes: Navnet på omkommet er frigitt