Storbritannia i sorg etter angrepet i London

Det britiske folket våknet torsdag opp til et land i sorg etter angrepet i London hvor minst fem personer ble drept og 40 skadd.

Parlamentariker Tobias Ellwood (i midten) bistår med førstehjelp etter angrepet utenfor Westminster.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den antatte gjerningsmannen er selv blant de drepte, og politiet mener de vet hvem han er.

Natt til torsdag pågikk en politiaksjon i Birmingham, hvor flere personer ble innbrakt. Bilen som ble brukt i London-angrepet, kan ha blitt leid på stedet hvor politiet aksjonerte, melder BBC.

Britiske medier er sterkt preget av angrepet. "Terror i Westminster" er slått opp på forsiden av britiske The Guardians papirutgave. Under har avisen et bilde av parlamentsmedlemmet Tobias Ellwood som utfører førstehjelp på politimannen som ble knivdrept.

The Sun bruker bildet av gjerningsmannen som ligger livløs på en båre etter å ha blitt skutt av politiet. "Galningen som stakk Storbritannia i hjertet", står det i bildeteksten.

Storbritannias statsminister Theresa May kaller angrepet i London onsdag et angrep på Storbritannias demokratiske verdier.

Trolig islamistisk terror

Britisk politi mistenker at gjerningsmannen var inspirert av internasjonal islamistisk terrorisme.

– Vi mener vi kjenner identiteten hans, sa London-politiets antiterror-topp Mark Rowley onsdag.

– Islamistisk-relatert terror er vår mistanke, forklarte han som bakgrunn for angrepet.

Gjerningsmannen kjørte ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge på vei mot Parlamentet onsdag. Like etter kolliderte han med et gjerde og prøvde så å komme seg inn i parlamentsbygningen. Da han ble forsøkt stoppet ved inngangen, knivstakk han en polititjenestemann.

Politimannen Keith Palmer (48) døde senere av skadene. I tillegg døde en kvinne etter å ha blitt truffet av en buss på broen. To andre personer er også bekreftet døde.

– Står samlet

Storbritannias statsminister Theresa May holdt onsdag kveld krisemøte om angrepet. Hun beskrev det som et forkastelig angrep på Storbritannias demokratiske verdier.

– Vi står samlet, vi skal aldri gi etter for terror, og vi skal aldri tillate at hat og ondskap splitter oss, sa May.

Politiske ledere også i en rekke andre land fordømmer angrepet i London. USAs president Donald Trump skrev på Twitter: « Jeg snakket med statsminister Theresa May for å kondolere etter terrorangrepet i London. Hun er sterk og har det bra».

Tysklands statsminister Angela Merkel sier de "står støtt og bestemt sammen med Storbritannia i kampen mot all type terror". Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg framhever samholdet mellom nære allierte.

–Jeg fordømmer angrepet vi har sett i London og kondolerer til alle som har mistet sine kjære. Alle NATOs allierte står sammen i kampen mot terror, sier NATO-sjefen.

Publisert:
  1. London
  2. Terror

Mest lest akkurat nå

  1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

  2. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

  3. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

  4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

  5. FNB har bestemt seg for nytt navn – nå skal det formelt godkjennes

  6. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien