Livsfarlig å være journalist i Russland

<p> Over 80 journalister er drept som direkte følge av arbeidet i Russland siden 1993, konstaterer Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ).</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

I alt 289 journalister er drept i Russland de siste 14 årene, mange som en direkte følge av det arbeidet de har gjort.

— Over 80 av drapene var et direkte resultat av det arbeidet journalistene gjorde, sier John Crowfoot i IFJ.

Mandag åpnet Den internasjonale journalistføderasjonen en ukelang konferanse i Moskva, og de la i den anledning fram ferskt tallmateriale som er utarbeidet i nært samarbeid med Glasnost Defense Foundation og Committee for Journalism in Extreme Situations.

Politkovskaja

Foranledningen var drapet på den internasjonalt anerkjente russiske journalisten Anna Politkovskaja i oktober 2006. Politkovskajas tidligere redaktør Dmitrij Muratov deltok også under åpningen av IFJ-konferansen og sa at han er stadig mer bekymret for det han opplever som politiske føringer i etterforskningen av det uoppklarte drapet.

Tidsskriftet Politkovskaja arbeidet for, Novaja Gazeta, mistenker to høytstående tsjetsjenske tjenestemenn for å ha beordret henne drept.

— Vi har alvorlige mistanker, men de må bekreftes. Dette er svært viktige menn, sier sjefredaktør Sergej Sokolov.

- Arroganse

Verken representanter for den politiske ledelsen i Kreml eller den russiske riksadvokatens kontor har ønsket å delta på IFJ-konferansen i Moskva, opplyser journalistføderasjonens generalsekretær Aidan White.

— Kremls beslutning om å ikke delta viser en arroganse og en intoleranse som er uakseptabel og som må tas opp, sier White.

Moskvas borgermester Jurij Luzjkov og presidenten i Føderasjonsrådet, Sergej Mironov, er derimot på plass.

Publisert: