Masseflukt fra Irma i det sørlige Florida

Hundetusener av mennesker var lørdag på desperat flukt fra orkanen Irma i Florida og Georgia, samtidig som det var Cubas tur til å bli rammet av monsterorkanen.

Kraftig vind fra orkanen Irma bøyer palmetrærne langs strandpromenaden i Caibarien på Cuba. Foto: Desmond Boylan / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Trafikken snegler seg fram på motorveiene nordover ut av Florida mens folk flykter unna orkanen Irma. Foto: Stephen M. Dowell / AP / NTB scanpix
Ødelagte hus i Leverick Bay på De britiske jomfruøyene etter orkanen Irma. Foto: AP / NTB scanpix
Seilbåter som er kastet på land av orkanen Irma på Tortola i De britiske jomfruøyene. Foto: Jalon Manson Shortte / AP / NTB scanpix
Florida-beboere spikret finerplater på vinduer for å beskytte dem mot orkanen Irma. Foto: Gaston De Cardenas / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Stadig mer inntrengende appeller om å komme seg unna, gjorde inntrykk på både fastboende og turister i det sørlige Florida.

– Irma er fortsatt en ekstremt farlig orkan. Det er ikke for sent å komme seg bort fra Florida Keys!!!. Dere har fortsatt tid, vær så snill, kom dere ut, tvitret USAs meteorologiske tjeneste.

Myndighetene i Florida oppfordret lørdag ytterligere 700.000 mennesker i delstaten til å evakuere. Det skjer etter at Irma har endret kurs i vestlig retning. Nå omfatter evakueringsordrene og – oppfordringene totalt 6,3 millioner mennesker i delstaten.

Alle Floridas over 20 millioner innbyggere er bedt om å forberede seg på å reise bort. Flere hundre tusen må også evakuere i Georgia.

Langs alle veiene nordover, helt til Atlanta og Memphis i Tennessee, står bilene støtfanger til støtfanger, med madrasser, bensinkanner og kajakker på taket.

Lørdag svekket orkanen seg til kategori tre, men meteorologene advarte om at den sannsynligvis vil få ny kraft før den slår inn over Florida søndag. Det er nå Tampa-området som ser ut til å bli hardest rammet.

Ødeleggelser på Cuba

Mens amerikanerne flyktet nordover eller spikret plater på vinduene til husene sine, var det natt til lørdag Cubas tur til å kjenne på Irmas vrede.

Orkanen styrket seg til kategori fem da den skrapte langs nordkysten av Camagüey-provinsen, der en rekke lavtliggende øyer som Cayo Coco ble evakuert i forkant.

Cuba har et effektivt beredskapssystem for å beskytte befolkningen mot orkaner, og rundt en million mennesker ble i forkant av orkanen evakuert fra de utsatte områdene, blant dem 10.000 turister som ble busset til hoteller lenger inn på øya.

Bildene på cubansk TV minner om ødeleggelsene på de mindre karibiske øyene de siste dagene: Høye bølger, faretruende svarte skyer, massivt regn, bøyde palmetrær og veltede høyspentmaster, skriver Reuters. Myndighetene venter oversvømmelser på opptil tre meter.

Turks og Caicos isolert

Siden Irma la seg på en kurs nærmere Cuba, slapp Bahamas lettere unna. Men det er fortsatt uklart hvordan det er gått på de små og lavtliggende britiske Turks- og Caicosøyene, der all kommunikasjon ble borte da Irma traff.

I Florida venter myndighetene oversvømmelser i Miami Beach og andre kystnære områder på opp til 4 meter når Irma treffer søndag morgen og skyver havvannet foran seg.

Allerede fredag var normalt turisttette Miami Beach nærmest folketomt.

Ny orkan på vei

Samtidig var det lørdag nye evakueringer i gang på allerede raserte øyer nordøst i Antillene i forkant av den neste orkanen, Jose, som har vokst til en svært kraftig kategori fire-orkan.

Samtlige 1.800 innbyggere på Barbuda, der alle hus ble knust eller sterkt skadd av Irma. blir nå evakuert med båt til Antigua, mens nederlandske myndigheter har sluppet flygeblader over Sint Maarten for å be folk søke tilflukt i murbygninger som fortsatt måtte være mer eller mindre intakte.

Minst 20 mennesker har mistet livet siden Irma først fikk landkjenning på Barbuda onsdag, ni av dem i den franske delen av Saint Martin, og fire i hver av de amerikanske og britiske Jomfruøyene.

Lagt i grus

Store deler av Barbuda, Saint-Martin/Sint Maarten, St. Barts, Anguilla og Jomfruøyene er lagt i grus. Tak er blåst bort, hus er ubeboelige, biler ligger på taket i kirkegårder og hager eller flyter i brunt sølevann i bygatene og palmetrærne er brukket.

I Sint Maarten har redde turister barrikadert seg på hoteller mot væpnede gjenger som tråler gater og butikker etter mat og verdisaker. Den berømte flyplassen, der flyene kommer inn lavt over badestranda, er ødelagt og stengt.

Nederland, Frankrike, Storbritannia og USA har sendt krigsskip med forsyninger og soldater for å gjenopprette orden og hindre plyndring.

Puerto Rico, Den dominikanske republikk og Haiti unnslapp det verste, selv om halvparten av Puerto Ricos innbyggere er uten strøm.

Publisert:
  1. Vær

Mest lest akkurat nå

  1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

  2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

  3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

  4. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

  5. Brann i hytte på Tau

  6. Endelig fikk Støre til noe