Asylsøkere blir banket og skremt vekk

At Danmark fikk færre asylsøkere i fjor skyldes blant annet omfattende ungarsk og kroatisk vold mot dem som prøvde å komme seg inn.

32 år gamle Bahar er blant flyktningene som nå lever under svært kummerlige forhold sør i Europa, han i Budapest. Han er blitt banket opp av ungarsk politi fordi han ble tatt da han forsøkte å krysse grensen illegalt. Han får hjelp fra Leger Uten Grenser. Beinet er brukket flere steder.
 • Martin Selsøe Sørensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da afghanske «Hussein» ba om asyl i EU prøvde politifolk i Kroatia å overtale ham til å la være. Da han insisterte ble han lurt, banket og sendt i retur til Serbia der han kom fra.

Uten penger

– Jeg kom til Zagreb men hadde ingen penger eller kontanter, så spurte jeg hvor jeg kunne søke asyl, forteller han i Serbia hvor han igjen oppholder seg.

– Hos politiet prøvde de å overtale meg til ikke å søke asyl i Kroatia: «Hvorfor drar du ikke til Tyskland eller Danmark? Det er rikere land og de har bedre forhold», sa de ifølge Hussein.

Uten penger ga det ingen mening å prøve å reise videre, og han hadde ingenting imot å søke asyl der. Det hadde imidlertid de kroatiske myndighetene, og Hussein er ikke den eneste som har blitt deportert ulovlig fra EU-landene Ungarn, Kroatia og Bulgaria til transittland som Serbia og Tyrkia, sier menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

– Vi har hundrevis av vitneutsagn, uavhengige av hverandre, om grensebetjenter som ondskapsfullt har banket folk, sier Lydia Gall, organisasjonens etterforsker på området som nettopp har utgitt en rapport om saken.

Ulovlig

Det er ulovlig, men samtidig en av grunnene til at land som Danmark og Tyskland de siste ukene har sett dramatiske fall i antall nye asylsøkere.
– Innstrammingene våre har helt klart virket. Vi har gjennomført 40 innstramminger og nedlagt rundt 40 asylmottak. Asyltallet er også betydelig lavere enn i foregående år, sa den danske utlendings- og integrasjonsministeren Inger Støjberg (V) til Berlingske Tidende for noen dager siden.

I fjor falt antallet nye asylsøkere i Tyskland til 280.000 sammenlignet med 890.000 året før. Fallet kom etter en avtale mellom Tyrkia og EU om å sende asylsøkere fra Hellas tilbake til Tyrkia. På det vestlige Balkan er over 75.000 mennesker strandet fordi de ikke kommer seg forbi de stengte grensene.
Ungarns og Kroatias behandling av asylsøkerne krenker Flyktningkonvensjonen som sier at land skal behandle asylsaker individuelt, og at man i tilfeller med grunnløse asylsøknader ikke kan sende søkeren tilbake til såkalt «usikre tredjeland», slik situasjonen er med Serbia.

EU underkjenner beviser

Samtidig handler saken om mye mer enn udisiplinerte grensevakter i nye EU-medlemsland, mener Lydia Gall, som sier at Human Rights Watch har forklart Brussel hva som foregår.
– At Brussel i årevis ikke har reagert og slått ned på dette, sender signaler til andre om at de kan følge deres eksempel. Det er det vi ser i Kroatia og senest i Bulgaria, fordi Hellas og Ungarn har sluppet unna med det, sier Lydia Gall.

EU-kommisjonen har kritisert Ungarns asyllovgivning, men har ikke reagert på anklagene om bruk av vold og deportering.

Når Human Rights Watch og andre organisasjoner henvender seg til EU med disse sakene er svaret ifølge Lydia Gall at bevisene ikke er gode nok. Det forbauser henne, siden rapportene organisasjonen lager om EU-land gjennomgår nøyaktig samme kvalitetskontroll som rapportene de lager om alle andre land i verden, som også EU tar på alvor.

Motstridende interesser

– Problemet er motstridende interesser: Beskyttelse av grenser og beskyttelse av asylsøkere og antallet asylsøkere i 2015. Når vi sier til Brussel: «Det er noe galt ved grensene deres, og det er deres jobb å etterforske og eventuelt rettsforfølge», så sier de at det ikke finnes nok beviser, sier Lydia Gall.

Hun mener EU har satt kravene til beviser såpass høyt at det i praksis må stå en journalist og ta bilder av mishandlingen mens den skjer, og det lar seg ikke gjøre.
– Leger uten grenser har sett hundrevis – om ikke tusenvis av bilder (av skader på asylsøkere, red.). De sier at skadene ikke skyldes fall fra klipper eller på trapper, men tilsvarer noe som kommer av slag, gasspray og hundebitt.
Leger uten grenser kalte i fjor Ungarns bruk av vold mot migranter for «overdreven».

Den ungarske regjeringen har sagt at asylsøkere må klage hvis de føler seg dårlig behandlet, men at kun de færreste gjør det, og at øvrige saker har blitt etterforsket.

«Hussein» og de andre forslåtte asylsøkerne og migrantene i Serbia har imidlertid like lite innsikt i EU-landenes klagemuligheter som i asylsystemene deres. Han er en av kildene i Human Rights Watchs rapport fra januar, og Politiken har også snakket med ham.

Kjørt til grensen

Han sier at politiet i Zagreb satte ham inn i en bil med løfte om å kjøre ham til et asylmottak, men i stedet kjørte de ham og to andre flyktninger til den serbiske grensen hvor de ble slått, ydmyket og fratatt mobilene sine.

Han har prøvd å komme seg til Ungarn fem ganger og har lyktes tre. Hver gang har han imidlertid blitt funnet av ungarske myndigheter. Én gang riktignok først etter fem dager, hvor han gikk hver natt og skjulte seg om dagen.

Han har jobbet som tolk og kranfører både for amerikanske og – ironisk nok – ungarske styrker i Afghanistan, og var nødt til å flykte fordi Taliban truer alle som har jobbet for utenlandske styrker på livet. Han har ikke gitt opp troen på at han skal klare å komme til Europa og søke asyl.
Hjemme i Afghanistan har han etterlatt kona og datteren. Det ville han ikke gjort, sier han, hvis det ikke var ytterst nødvendig.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Asyl
 2. Human Rights Watch
 3. Asylsøkere
 4. Flyktninger
 5. EU-kommisjonen

Mest lest akkurat nå

 1. Lang kø for å ta pariserhjulet

 2. Koronatrøbbel for NRKs team i sjakk-VM

 3. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

 4. Hun sto på store scener i 25 år, så ble hun plutselig borte. Hva skjedde?

 5. Nå kan alt skje i Stavanger!

 6. Se video fra området