Koronaviruset: Smittede i to nye europeiske land

322 mennesker er smittet av covid-19-viruset i Italia, og elleve av disse er døde. Samtidig sprer smitten seg til andre europeiske land.

Folk med masker mot smitte preger sentrum av Milano nord i Italia. FOTO: Claudio Furlan / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
En kontrollør fra det halvmilitære politiet Carabinieri sjekker trafikken ut og inn av Codogno, byen der det første tilfellene av covid-19 ble oppdaget i Italia. FOTO: AP /NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Smittetallet steg ifølge italienske myndigheter fra 229 personer mandag til 322 tirsdag kveld. Det er en økning på om lag 45 prosent på ett døgn, og tallet inkluderer elleve personer som er døde og en som har blitt frisk og er skrevet ut av sykehuset. De døde er alle sammen personer mellom 66 og 88 år.

Italia er dermed landet i Europa med klart flest tilfeller av folk som har testet positivt på covid-19-viruset.

Sicilia

Tirsdag ble de første tilfellene registrert i Toscana i Syd-Tyrol og på Sicilia.

Personen som testet positivt i Sicilia, kom med et reisefølge fra Bergamo i Lombardia, landets hardest rammede region. Tilfellene i Toscana ble registrert i Firenze.

Virusutbruddet i Italia startet i Codogno, sørøst for Milano, og smitten ellers i landet har i flere tilfeller bredt seg fra personer som bor eller har vært på besøk i nord.

Ut av landet

Smitte som antas å komme fra Nord-Italia er også registrert flere steder utenfor landets grenser. Tirsdag ble det første smittetilfellet i Kroatia registrert hos en person som nylig hadde vært i Torino.

I Østerrike ble to tilfeller oppdaget i delstaten Tyrol. En av de to skal ha vært en person fra Nord-Italia som jobber som resepsjonist på et hotell i Innsbruck. Hotellet er nå avstengt, og ansatte og gjester er satt i karantene.

Også i Sveits ble det tirsdag påvist ett tilfelle av virussmitte.

En italiensk lege fra Lombardia testet mandag positivt på Tenerife der han oppholdt seg som turist. Det var mannen selv som ba om å få bli testet. Rundt 1.000 turister er satt i karantene på hotellet der han bodde.

Strenge regler i nord

I Lombardia og Veneto lever nå over 50.000 personer med strenge begrensninger på hvor de kan gå og hva de kan gjøre. Kirker, utesteder og skoler er stengt, og en rekke arrangementer er avlyst eller utsatt. Det rammer både finansmarkedet og moteuken i Milano, forestillinger på den kjente operaen La Scala og flere fotballkamper i toppserien.

I frykt for å ikke få gjennomført alle kampene i tide før sommerens EM-sluttspill, har sjefen for den italienske A-serien bedt regjeringen om lov til å spille for tomme tribuner. Det verdensberømte karnevalet i Venezia er avlyst, og produksjonen av den siste «Mission Impossible»-filmen med Tom Cruise i hovedrollen er også stanset.

Politiet og hæren har fått beskjed om å gripe inn dersom folk forsøker å forlate eller ta seg inn i de avsperrede områdene.

Europeisk samling

Helseministre fra Østerrike, Frankrike, Slovenia, Sveits, Tyskland og Kroatia var tirsdag i møte med italienske myndigheter for å diskutere hvordan krisen skal håndteres. Italias myndigheter har vært negative til å begrense bevegelsesfriheten mellom landene, et av tiltakene som har blitt vurdert etter hvert som smitten har spredd seg. Og på møtet ble ministrene enige om å la grensene være åpne inntil videre.

Landene skal i nye møter med blant annet EU og Verdens helseorganisasjon (WHO) onsdag.

Viruset sprer seg stadig, og følgende tilfeller og dødsfall var registrert på ettermiddagen tirsdag 25. februar:

* Kina: 77.749 tilfeller og 2.665 dødsfall. Av disse tilfellene er 81 påvist i Hongkong og 10 i Macau

* Sør-Korea: 977 tilfeller og 11 dødsfall

* Japan: 860 tilfeller, inkludert 691 på et cruiseskip i Yokohama. 4 dødsfall

* Italia: 283 tilfeller og 7 dødsfall

* Iran: 95 tilfeller og 15 dødsfall

* Singapore: 89 tilfeller

* Thailand: 37 tilfeller

* USA: 35 tilfeller. 1 amerikaner har mistet livet i Kina

* Taiwan: 30 tilfeller, 1 dødsfall

* Australia: 23 tilfeller

* Malaysia: 22 tilfeller

* Bahrain: 17 tilfeller

* Vietnam: 16 tilfeller

* Tyskland: 16 tilfeller

* De forente arabiske emirater: 13 tilfeller

* Storbritannia: 13 tilfeller

* Frankrike: 12 tilfeller, 1 dødsfall

* Canada: 11 tilfeller

* Kuwait: 8 tilfeller

* Irak: 5 tilfeller

* Filippinene: 3 tilfeller, 1 dødsfall

* I India, Spania, Russland, Israel, Oman, Libanon, Belgia, Nepal, Sri Lanka, Kambodsja, Egypt, Afghanistan, Kroatia, Sveits, Finland og Sverige er mellom 1 og 3 tilfeller registrert

(Kilde: AP)

Publisert: