Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan

Redningsarbeidet trappes opp etter tyfonen Hagibis' herjinger i Japan. En eldre kvinne omkom da hun falt ut av et redningshelikopter i 40 meters høyde.

Heftig regnvær satte veier under vann, og elver gikk over sine bredder da tyfonen Hagibis raste over Japans hovedstad Tokyo lørdag. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix
  • NTB-AP-AFP-DPA
Publisert: Publisert:
Isuzu-elven gikk over sine bredder da tyfonen Hagibis rammet Japan lørdag. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix
Redningsarbeidere måtte ty til båt i bygatene for å komme Tokyo-beboere til unnsetning da tyfonen Hagibis rammet Japan lørdag. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix
En stengt jernbanestasjon i Tokyo i forkant av at tyfonen Hagibis rammet Tokyo lørdag. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tyfonen førte med seg enorme nedbørsmengder da den feide inn over landet lørdag, noe som førte til store oversvømmelser, stormflo og jordskred. Ødeleggelsene er enorme i flere provinser. Så langt er 36 mennesker bekreftet døde, mens 17 er savnet.

På det meste var over 7 millioner mennesker oppfordret til å evakuere fra de mest utsatte områdene. 100.000 redningsarbeidere, deriblant 31.000 soldater, er satt inn redningsarbeidet, som pågår for fullt flere steder i landet.

Helikoptre og båter blir brukt i arbeidet med å redde folk ut fra bygninger som er truffet av jordskred.

Redningsarbeidet er vanskelig, og sent søndag kveld mistet en 77 år gammel kvinne livet da hun falt ut av et redningshelikopter i 40 meters høyde, opplyser brannvesenet i Tokyo.

Båter og helikoptre

Uværet har ført til at 376.000 boliger er uten strøm, og at 14.000 husstander fremdeles mangler vann, opplyste talsmannen Yoshihide Suga søndag. 1.300 bolighus er oversvømt, og flere hundre av dem er helt eller delvis ødelagt, ifølge landets krisemyndigheter.

Flere enn 13.500 personer hadde oppsøkt tilfluktssteder for å være i sikkerhet mens tyfonen raste. Mange butikker var tømt for varer ettersom folk hadde sikret seg forsyninger i forkant.

Ekstrem nedbør

– Jeg ble evakuert fordi taket på huset mitt ble revet av under den forrige tyfonen som rammet oss, og regnet kom inn. Nå er jeg bekymret for huset mitt, fortalte en 93 år gammel mann i Tateyama i Chiba øst for Tokyo.

Hagibis hadde vindkast på opptil 60 meter per sekund før tyfonen traff land. Vindhastighetene var langt over det som kvalifiserer som orkan i Atlanterhavet. De ekstreme nedbørsmengdene beskrives som de største noensinne i områdene som er rammet.

Jordskjelv skapte frykt

Samtidig med det voldsomme været lørdag kveld, skapte et jordskjelv med styrke 5,7 frykt i Tokyo for mange som hadde oppsøkt sentre for å søke ly for uværet.

Flere elver i området gikk over sine bredder, deriblant Tamagawa-elven som renner gjennom boligstrøk i Tokyo. Blant de savnede er tre personer som befant seg i en bil på en bru som brast over Chikuma-elven. Mange frykter verre flom når myndighetene må åpne flere sluser for å avlaste demninger.

Tokyo er med sine nabobyer Kawasaki og Yokohama blant de største sammenhengende byområdene i verden med om lag 36 millioner innbyggere.

Les også

  1. Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere

  2. Kraftig tyfon treffer Japan lørdag

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

  2. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff

  3. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

  4. Omikron vil neppe smitte alle. Men en eller annen variant, vil nesten alle bli smittet av

  5. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

  6. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr