Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport

Et FN-forslag fra USA om å stanse Nord-Koreas import av drivstoff er stanset av Russland og Kina.

Publisert: Publisert:

I januar besøkte Nord-Koreas leder Kim Jong-un Kina og president Xi Jinping i Beijing. Torsdag kommer den kinesiske presidenten på gjenvisitt i Pyongyang. Foto: AP/ NTB scanpix

 • NTB

USAs argument for å stanse landets videre import er at Nord-Korea er i ferd med å nå taket på 500.000 fat drivstoff, som er volumet landet har lov til å importere ifølge gjeldende sanksjoner. Nord-Korea er ilagt strenge sanksjoner på en rekke områder, blant annet på brensel, på grunn av arbeidet med utvikle raketter og for å gjennomføre atomprøvesprengninger.

I forrige uke beskyldte USA Nord-Korea for å forsøke å bryte FN-sanksjonene. USA hevder at landet ved minst åtte anledninger har overført brensel til skip under nordkoreansk flagg. USA mener derfor sanksjonene må håndheves strengt inntil Nord-Korea går med på å skrinlegge våpenprogrammene sine.

Forslaget ble støttet av 25 land i FN, men Russland og Kina gikk imot. Begge landene mener forslaget fra USA må undersøkes nøyere. Verken Kina eller Russland har tillit til USAs data som viser at Nord-Korea opptil 70 ganger skal gjennomført slike overføringer til havs.

Torsdag skal Kinas president Xi Jinping på statsbesøk til Nord-Korea. Besøket blir det første av en kinesisk leder i Pyongyang på 14 år, ifølge statlig kinesisk TV.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Donald Trump kommer med egen presidentordre om sosiale medier

 2. – Vi kan ikke fortsette å ta på unge voldsutøvere med silkehansker

 3. FHI: 30.000-40.000 nordmenn har hatt koronasmitte

 4. Utelukker ikke egne smittevernregler for svensker

 5. Boeing starter produksjonen av 737 Max

 6. Her kommer miljøkulvert, men er det egentlig nødvendig?

 1. USA
 2. Nord-Korea
 3. Russland
 4. Kina