Juli varmeste måned noensinne globalt

Juli 2019 var den varmeste måneden som noen gang er registrert på planeten siden målingene startet i 1880, bekrefter den amerikanske etaten NOAA.

I slutten av juli ble Europa rammet av sommerens andre hetebølge, etterfulgt av lynnedslag og kraftig regnvær flere steder, her i Stuttgart i Sør-Tyskland. Foto: dpa via AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Mye av planeten svettet i juli under heten som var uten sidestykke. Temperaturene steg til nye høyder i den varmeste måneden som noensinne er registrert, opplyser USAs etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA) torsdag.

– Rekordvarmen førte også til at sjøisen i Arktis og Antarktis krympet til historiske bunnivå, tilføyer NOAA.

Konklusjonen var ventet og er i tråd med målingene fra EUs satellittbaserte Earth observation network, som ble publisert i forrige uke.

Juli var 0,95 grader varmere enn gjennomsnittet for måneden på 1900-tallet, opplyser NOAA.

Det ble satt varmerekorder i en rekke europeiske land. Trenden vil sannsynligvis vedvare på grunn av menneskeskapte klimaendringer, mener forskere.

Globalt var årets julimåned 0,03 grader varmere enn den forrige rekorden fra juli 2016.

Årets juni var dessuten den varmeste juni som er registrert siden målingene begynte for 140 år siden.

Hittil i år er 2019 også 0,95 grader varmere enn gjennomsnittet, men fortsatt et lite hakk bak 2016.

Likevel er årets rekord verdt å merke seg ikke minst fordi væråret 2016 ble preget av en sterk El Niño, som presset de globale temperaturene opp utover effekten av global oppvarming alene.

El Niño er naturlige værhendelser som utløses av periodisk oppvarming og forekommer hvert tredje til sjuende år øst i Stillehavet.

Publisert: