Russisk pilot hylles for nødlanding etter at passasjerfly traff fugleflokk

De fleste av de 233 om bord slapp unna uten skader da et fly måtte nødlande utenfor Moskva. Flysikkerhetsekspert drar paralleller til «mirakelet på Hudson».

Flyet nødlandet på en kornåker rundt en kilometer utenfor en av Moskvas flyplasser. Foto: AP / NTB scanpix.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Besetningen på flyet viste fantastiske ferdigheter og ro. Han og laget hans reddet 233 liv. De er helter, fastslår Jevgenij Kujvasjev, som er guvernør i pilotens hjemdistrikt.

Torsdag morgen måtte piloten Damir Jusupov nødlande et passasjerfly med 226 passasjerer og sju kabinansatte om bord etter at det kolliderte med en fugleflokk da det lettet fra Zjhukovskij-flyplassen i Moskva.

– Skjedde på sekunder

Besetningen besluttet å lande flyet umiddelbart, og det nødlandet i en maisåker rundt en kilometer fra flyplassen.

Russiske helsemyndigheter oppgir at 23 personer ble skadd, men alle bortsett fra én ble utskrevet i løpet av formiddagen.

– Alt skjedde i løpet av få sekunder. Vi tok av og så kom vi tilbake igjen, sier passasjer Irina Usatsjeva til den statlige TV-kanalen Rossiya 24.

Drar paralleller til «mirakel»

Flysikkerhetsekspert Jo Bjørn Skatval i Norsk Flygerforbund sier at informasjonen som har kommet til nå, tyder på dette er en pilotjobb på linje med «mirakelet på Hudson».

– Rette valg og håndverk ble gjort i en kritisk situasjon, sier han, med henvisning til den vellykkede nødlandingen på Hudson-elven i New York i 2009. Dette flyet måtte også nødlande etter å ha fått en fugleflokk i motorene.

Skatval viser til at Norsk Flygerforbund er engasjert i problematikk knyttet til hendelser som dette.

I samarbeid med Miljødirektoratet og Norsk Ornitologisk Forening har Avinor og andre luftfartsaktører satt i gang et arbeid med særlig oppmerksomhet rettet mot trekkende gåseflokker.

Publisert: