Italia bruker droner til å håndheve portforbud

Italia: Politiet begynt å bruke droner for å kontrollere at innbyggerne adlyder myndighetenes portforbud. De fleste innbyggerne mener at dronene skaper trygghet, men enkelte mener at overvåkningen kan være direkte farlig for det italienske demokratiet.

En dronepatrulje fra det italienske politiet overvåker innbyggerne.
 • Martin Bjørck
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 574 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

I entréen kler Filippo Grossi på seg blå plasthansker og munnbind. 38-åringen fra byen Nembro i den italienske provinsen Bergamo åpner ytterdøra for første gang på tre dager og går ut i gata. Han skal på handletur. Under karantenen er det påbudt at man gjør dette så sjeldent som mulig, og at man ellers blir hjemme. Kun én person fra hver husstand får gå ut om gangen.

Selv om Filippo Grossi har fortauet for seg selv hele veien til butikken, så er han ikke alene. Omtrent 15 meter over ham svever en hvit dings på størrelse med en pizzaeske. Det er en drone.

Den høres litt ut som en finjustert moped, og man hører den tydelig nå som det ikke er noen annen larm fra trafikk til å skjule den. Den fjernstyrte dronen styres av det lokale politiet, som følger med på om borgerne overholder forbudet mot å bevege seg utendørs. Et forbud som man kun har dispensasjon fra om man skal handle dagligvarer eller medisiner. For Filippo Grossi er lyden av dronen betryggende.

– Det er jo en grunn til at vi skal bli innendørs. Det er fordi vi risikerer å smitte hverandre. Om en drone bidrar til at folk holder seg hjemme, så er det bare godt. Nesten alle familier i provinsen vår har blitt personlig rammet av koronaviruset. De fleste har opplevd minst ett dødsfall i familien, sier han.

Onkelen hans svever for øyeblikket selv mellom liv og død på intensivavdelinga på sykehuset. Av Italias mer enn 12.000 koronarelaterte dødsfall har mer enn 2.000 forekommet her i Bergamo.

Stor etterspørsel etter droner

Det var den italienske luftfartsmyndigheten Enac som i forrige uke offentliggjorde at man hadde gitt politiet og kommuner bevilgning til å anvende droner i forbindelse med unntakstilstanden som har blitt innført som følge av virusutbruddet. Dronene skal være minst 15 meter over bakken, og må ikke veie mer enn 25 kilo. De skal brukes i tettbygde strøk, som byer og landsbyer.

– Vi har fått veldig mange henvendelser fra kommuner og politi over hele landet som ønsker å bruke droner til å kontrollere befolkningen, forteller Alessandro Cardi, visegeneraldirektør i ENAC, til Politiken.

Autorisasjonen fra luftfartsmyndighetene har imidlertid kun vært en formalitet, for politiet kan reelt gjøre som de vil i en krisesituasjon, forklarer han.

– Vi måtte sikre oss at de overholder luftfartssikkerheten når det gjelder avstand til for eksempel flyplasser, men dronene er statsregistrerte. Vi kan ikke regulere hvor mange de tar i bruk, og de har heller ingen plikt til å opplyse om antallet droner i bruk, sier Alessandro Cardi.

Han anslår imidlertid at opp mot 10.000 droner vil fly over italienske byer i den kommende tiden.

For lokalpolitiet i Nembro er dronene et viktig redskap for tiden, ifølge Marco Pera fra lokalpolitiet i Nembro.

– Mange av våre kollegaer er sykemeldte på grunn av koronasmitte, så dette bidrar til å effektivisere vår innsats her og nå, sier han til Eco di Bergamo-TV.

Droner blir tatt flittig i bruk over hele landet. I byen Consegliano i Veneto-regionen skriver ordfører Fabio Chiero på sin Facebook-side at han har leid inn eksterne droneoperatører for å gjennomføre kontrollen fra oven.

«Joggere, barnevogner og idrettsutøvere. Alt vil bli identifisert og rapportert til politiet», skriver ordføreren. Tråden under Facebook-innlegget hans renner over med positive reaksjoner fra kommunens innbyggere.

En video av en siciliansk ordfører som fulgte en droneovervåkning fra et kontrollrom har blitt flittig spredd på sosiale medier. Her grep ordføreren mikrofonen når han så to tenåringer utendørs, og tenåringene kunne via dronens høyttalere høre ordføreren beordre dem om å gå hjem.

Det italienske innenriksdepartementet opplyser at over 92.000 mennesker har blitt siktet for brudd på restriksjonene, deriblant en smittet person fra Sciacca på Sicilia som gikk på butikken selv om han var blitt satt i hjemmekarantene. Han risikerer nå inntil tolv års fengsel.

En trussel mot demokratiet

Etter at koronakrisen rammet Europa har det skjedd et stort skifte i hvordan vestlige land bruker overvåkningsmetoder.

Utover dronene anvender man i Italia også sporing ved hjelp av mobildata. Innbyggerne oppfordres også til å ta i bruk applikasjoner på smarttelefoner hvor de løpende kan rapportere om sin helsetilstand.

Fabrizio Tassinari, lederen av School of Transnational Governance ved Europa-universitetet i Firenze, er bekymret for hva som vil skje med de nye hastelovene som har tillatt en ny form for overvåkning i Italia når koronakrisen ikke lenger er en helsekrise. Han forutser at det vil følge en langvarig politisk krise hvor det vil være et stort behov for å diskutere maktbalanse og politisk styring.

– Det er klart at folkehelsen vekter høyere enn retten til privatlivets fred når det er snakk om en nødsituasjon. Men min store bekymring er hvordan disse hastelovene som griper så omfattende inn i borgernes privatliv vil bli sett på etter krisen, sier han til Politiken.

– Det er nemlig farlig for demokratiet at man ikke har en grundig parlamentarisk debatt om hvordan lovene skal formuleres. Hastelovene kan også bli misbrukt, og det kan potensielt være ekstremt alvorlig, tilføyer han.

Fabrizio Tassinari nevner sporing av mobildata som et eksempel. Slik overvåkning kan brukes til å tilegne seg sensitive opplysninger om borgernes helse, og beslutningen har blitt tatt uten at folket har fått si sitt i saken.

– Den demokratiske debatten vi har sett i for eksempel Danmark i disse ukene (hvor myndighetene vil bruke mobildata til å sjekke folks transport- og innkjøpsvaner, red.anm.) har vi ikke sett i Italia. Etter helsekrisen vil det være noen store og viktige spørsmål om for eksempel personvern og statens makt som man blir nødt til å adressere, sier Fabrizio Tassinari.

Innbyggerne i Bergamo har imidlertid helt andre ting å bekymre seg for akkurat nå enn en politisk debatt om demokratiet og personvern.

 – Vi har slett ikke tenkt så langt, tror jeg. Vi tenker mest på hvordan vi kan få bukt med dette viruset som ødelegger så mye. Det er det viktigste akkurat nå, sier Filippo Grossi fra Nembro i Bergamo.


AFTENBLADET/POLITIKEN

Publisert:

Korona-viruset

 1. Koronasmitten øker på Nord-Jæren – hva betyr det for deg?

 2. Helseministeren for­lenger flere korona­tiltak: – Pan­demien er ikke over

 3. 581.000 voksne nordmenn er fortsatt uvaksinert. Det kan få konsekvenser i vinter

 4. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 5. – Vi har allerede kart­lagt uvaksinert helse­personell

 6. Koronaen på fram­marsj i Russland: Ny døds­rekord

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Droner
 4. Bergamo
 5. Overvåkning