Voldsomme sammenstøt i Venezuela – Guaidó varsler snarlig maktovertakelse

Nye demonstrasjoner varsles i Venezuela onsdag etter at opposisjonsleder Juan Guaidós tilhengere støtte sammen med regimestyrker. – Ingen vei tilbake, sier han.

Utbrente motorsykler og pansrede kjøretøy tilhørende nasjonalgarden står igjen på motorveien utenfor militærflybasen La Carlota i Caracas etter tirsdagens sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
En opposisjonell demonstrant går forbi en buss som ble satt i brann av motstandere av president Nicolás Maduro. Foto: AP / NTB scanpix
Motstandere av president Nicolás Maduros regime løper fra regjeringslojale styrker som skyter tåregass mot dem utenfor La Carlota-flybasen i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix
Opposisjonsleder Juan Guaidó hevder en reell maktovertakelse er nær forestående i Venezuela. Tirsdag holdt han tale på Altamira-plassen i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix
Soldater som støtter opposisjonsleder Juan Guaidó skyter fra ei motorveibru nær den militære flybasen La Carlota. Foto: AP / NTB scanpix
Soldater inntar stillinger på ei motorveibru nær flybasen La Carlota. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

71 pasienter er brakt inn for behandling etter å ha blitt såret under tirsdagens sammenstøt ved militærflybasen La Carlota i Caracas. 43 av dem hadde skuddskader fra gummikuler. 22 andre var påført kroppsskade, tre hadde pusteproblemer, to var skutt med skytevåpen og en svimet av, opplyser administrerende direktør Maggia Santi ved helsesenteret Salud Chacao i Caracas til CNN.

Hun sier legene har tilstrekkelig med utstyr til å behandle de sårede, delvis takket være nylige donasjoner fra humanitære organisasjoner, blant dem Røde Kors.

Demonstranter samlet seg tirsdag for å vise støtte til Guaidó utenfor La Carlota. De støtte sammen med sikkerhetsstyrker som er lojale overfor president Nicolás Maduro etter at Guaidó hadde oppfordret landets soldater til å vende presidenten ryggen.

Norsk øyenvitne

Programsjef Knut Andreas Lid i Caritas Norge var fra sitt hotell med utsikt til La Carlota vitne til sammenstøtene.

– Fra hotellet kan vi se motorveien. Der var det stor mobilisering, og vi så pansrede kjøretøy kjøre fram og tilbake. Det siste vi så var at demonstrantene klarte å presse sikkerhetsstyrkene tilbake, sier Lid til NTB.

Ved 15-tiden lokal tid tirsdag betegnet han situasjonen som rolig. Men tidligere på dagen var det hektisk.

– Det så ganske heftig ut. Det var mange branner inne på militærflyplassen og på området rundt flyplassen. Tåregass ble skutt kontinuerlig mot demonstrantene. Vi hørte flere runder med skarpe skudd, og det ble brukt sjokkgranater mot demonstrantene, sier Lid, som håper situasjonen ikke kommer ut av kontroll 1. mai.

Opposisjonsleder sto fram

– Tiden er inne for å øke presset i gatene. Tre dager gjenstår til 1. mai, sto det på en plakat under tittelen «Operasjon frihet» som Guaidó hadde lagt ut på Twitter søndag.

Tirsdag morgen publiserte han en video der han er omgitt av det som ser ut til å være flere tungt bevæpnede regjeringssoldater. Opposisjonslederen Leopoldo López, som har sittet i husarrest i halvannet år, står like bak Guaidó.

López skrev på Twitter, i sin første melding siden han ble satt i husarrest i 2017, at han var blitt «satt fri av militære, på ordre fra president Guaidó og grunnloven».

Senere tirsdag opplyste utenriksdepartementet i Chile at López og hans familie har søkt tilflukt i Chiles ambassade i Caracas.

Uklar militærstøtte

Guaidós video skal ha blitt filmet nær La Carlota ved daggry tirsdag.

– Modige soldater, modige patrioter, modige forsvarere av grunnloven har i dag sluttet seg til oss, sier Guaidó i mobilvideoen.

Regjeringen hevder det dreide seg om et fåtall soldater og kalte Guaidós fremstøt «et lite kuppforsøk» «av middelmådig omfang» og hevdet det var blitt slått tilbake.

Guaidó gjentok gjennom dagen oppfordringen om at folk flest må gå ut i gatene, og han oppfordret soldater og militære ledere til å slutte seg til hans såkalte Operasjon frihet.

Det er uklart hvor stor støtte Guaidó egentlig har blant landets soldater og militære ledere.

Frykter blodbad

FNs generalsekretær António Guterres oppfordret tirsdag partene til å vise full tilbakeholdenhet, han ba alle om å unngå vold og oppfordret til å iverksette umiddelbare tiltak for å gjenopprette ro.

– Dette er veldig skummelt. Det kan bli et skikkelig blodbad, sier Latin-Amerika-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Benedicte Bull, til Dagens Næringsliv.

Guaidó, som er nasjonalforsamlingens leder, utropte seg til president tidligere i år, begrunnet med at nasjonalforsamlingen anser gjenvalget av Maduro i fjor som ugyldig.

Guaidó nyter støtte fra USA og 53 andre land. Maduro støttes av blant annet Kina og Russland.

Publisert: