Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett

Donald Trump fortsetter å hetse kongresskvinnene han har tvitret rasistisk om, men et forslag om å stille ham for riksrett ble nedstemt i Representantenes hus.

USAs president Donald Trump fortsatte hetsen mot fire kvinnelige kongressrepresentanter fra Demokratene under valgkamparrangementet i Greenville i North Carolina. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
  • NTB
  • Ntb-ap
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Trump skapte en skandale som har dominert Washington denne uken da han søndag tvitret at fire kvinnelige demokrater burde dra tilbake til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte» landene de kom fra.

Kvinnene Trump siktet til var Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley og Ilhan Omar.

Av disse er kun Omar født utenfor USA, nærmere bestemt i Somalia. Tlaib er andregenerasjons innvandrer, født i USA, mens Pressley er svart og Ocasio-Cortez' foreldre er fra Puerto Rico, som i 120 år har vært regnet som en del av USA.

Alle de fire er amerikanske statsborgere og nykommere i Representantenes hus.

Riksrett nedstemt

Onsdag stemte Representantenes hus ned et forslag om å stille Trump for riksrett for tvitringen.

Forslaget, som ble fremmet av den demokratiske representanten Al Green fra Texas, ble stemt ned med 332 stemmer mot 95.

95 demokrater stemte for forslaget, mens 137 stemte mot. Ingen republikanere stemte for, skriver New York Times.

Det er første gang siden demokratene overtok kontrollen i Representantenes hus i januar at det blir tatt steg i retning av å stille presidenten for riksrett.

Trump fortsatte angrepene

Presidenten var godt fornøyd med resultatet da han møtte journalister i Greenville i North Carolina onsdag, hvor han innledet med å si at «vi har fått inn et overveldende flertall mot riksrett».

Til tross for massiv kritikk, selv fra eget parti, har han heller ikke moderert sine uttalelser. Under et valgkamparrangement i Greenville onsdag sa presidenten at han har et forslag til de «hatefulle ekstremistene som ønsker å rive landet vårt ned», med henvisning til de fire kvinnene.

– La dem dra, la dem dra, la dem dra, sa han.

Spesielt Omar ble gjenstand for krass kritikk fra presidenten. Han kom med en lang rekke utspill mot kongresskvinnen under talen sin og påsto feilaktig at hun har gitt uttrykk for stolthet over al-Qaida.

Uttalelsen ble møtt med taktfaste «send henne hjem»-tilrop fra publikum.

Fordømmer tvitringen

Da forslaget om riksrett lå på bordet, hadde Representantenes hus allerede fordømt Trumps tvitring. I en avstemning tirsdag vedtok Huset en resolusjon som fordømmer det som betegnes som rasistiske kommentarer om de fire kongressrepresentantene.

Alle de 235 demokratene stemte for, sammen med fire republikanere og en uavhengig representant.

I resolusjonen heter det at «de rasistiske kommentarene legitimerer og øker frykten og hatet mot nye amerikanere og fargede».

Avstemningen tyder imidlertid ikke på at Trump er i ferd med å miste støtte i egne rekker, først og fremst blant sine konservative hvite støttespillere.

Likevel regnes det for bemerkelsesverdig at Kongressen formelt fastslår at USAs president er en rasist. En tilsvarende resolusjon vil ikke ha en sjanse i Senatet, der republikanerne har flertall.

Ocasio-Cortez leder an

Samtidig viser tall at Alexandria Ocasio-Cortez leder an i sosiale medier. Saker om henne deles, likes og kommenteres langt mer enn saker om andre demokrater, ifølge NewsWhip, som sporer brukerengasjement og interesser i sosiale medier.

I forrige uke, til og med søndag, var nyhetssaker om Ocasio-Cortez delt, likt eller kommentert 4,8 millioner ganger.

Hun har dermed skapt mye mer engasjement enn demokratene som kjemper om å bli partiets presidentkandidat.

De fire mest populære av dem – Joe Biden, Kamala Harris, Bernie Sanders og Elizabeth Warren – fikk til sammen 6,5 millioner likerklikk, delinger og kommentarer.

Publisert:
  1. Amerikansk politikk
  2. USA

Mest lest akkurat nå

  1. Glatte veier: Brøyter og strør på spreng

  2. Skisenteret har brukt 356.000 kroner på å produsere kunstsnø. Sånn ser det ut nå

  3. 781 nye koronasmittede på Nord-Jæren

  4. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

  5. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

  6. Slik angriper Viking den rekordtidlige sesongstarten