Ber fredsprisvinneren droppe Kissinger

Adriana Sossa fra Colombia og Stavanger ber nobelprisvinner Juan Manuel Santos droppe det planlagte møte med tidligere utenriksminister Henry Kissinger i Oslo.

Henry Kissingen fotografert utenfor den britiske statsministerboligen i Downing Street 10 i London, i oktober i år.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når Adriana Sossa holder sin appell i forbindelse med fakkeltoget til ære for president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos lørdag etterniddag, vil hun blant annet si dette:

– Det er uheldig og et uhyggelig signal når president Santos har i sin agenda å treffe Henry Kissinger her i Oslo. Kissinger er en kjent krigs- og menneskerettighetsforbryter. Han har i flere tiår støttet militærdiktaturer og statsterrorisme i Latin-Amerika. Latinamerikanerne har blitt utsatt for barbariske brudd på menneskerettigheter med hans støtte. Vi vil ikke at personer som Kissinger skal ha innflytelse på Colombias fremtid eller for noen andre latinamerikanske land. Derfor oppfordrer vi presidenten Santos om å avlyse sin samtale med Kissinger.

Adriana Sossa

Fikk fredsprisen

93 år gamle Kissinger mottok fredsprisen i 1973 for å ha forhandlet fram en våpenhvileavtale under Vietnamkrigen, men han kom aldri til Oslo for å hente prisen.Søndag er han i Oslo for å diskutere hva presidentskiftet i USA vil bety for fred og sikkerhet i verden, i regi av debattforumet Nobel Peace Prize Forum Oslo. Det er Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo som arrangerer.

Latinamerikagruppene i Norge (LAG) og Norges Fredsråd arrangerer et alternativt arrangement som diskuterer Kissinger.

Selv flyktning

Adriana Sossa er altså selv flyktning fra Colombia:

– I 1989 ble min mann, min datter på 3 år og jeg tvunget på flukt fra Colombia, men vi bar med oss, på våre skuldre, vårt land og våre drømmer. Vi ble tvunget på flukt etter at jeg hadde vært fengslet, torturert, trakassert og dødstruet. Årsaken var valget vi hadde tatt for å kjempe mot fattigdom, sosial urettferdighet, politiske intoleranse og å forsvare menneskerettighetene til alle, sier hun i appellen.

Hun takker også alle dem som ofret livene sine for kampen for rettferdighet, demokratiet og freden.

Sossa avslutter med å si at alle colombianere har en stor utfordring foran seg med å skape fred for framtidige generasjoner.

Jan Egeland

Andre appeller

I tillegg til Jan Egeland, som tidligere har vært FNs spesialutsending til Colombia (1999–2002), holder også stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) og Hedda Bryn Langemyr (Norges Fredsråd) appeller før fakkeltoget beveger seg fra Jernbanetorget til Grand Hotell klokka 18.15.

Les også

 1. LES OGSÅ: Juan Manuel Santos valgte fredens vei

Publisert:
 1. Nobels Fredspris
 2. Colombia
 3. Jan Egeland

Mest lest akkurat nå

 1. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer

 2. Ryfylke har fått sin første vingård

 3. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 4. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 5. Fylkesordføreren: – Staten har en stor pengesekk

 6. 65 nye smittede på Nord-Jæren