Saudi-koalisjonen anklages for ny massakre på barn i Jemen

22 barn og fire kvinner er drept i et nytt flyangrep fra den saudiledede koalisjonen i Jemen, bekrefter FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

Den saudiledede koalisjonen som kriger mot Houthi-opprørerne i Jemen, anklages for nok en massakre på barn i landet, denne gangen utenfor havnebyen Hodeida. Dette bildet er fra begravelsen av de 29 barna som ble drept i et flyangrep mot en skolebuss i Sadaa tidligere i måneden. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Flyangrepet var ifølge nyhetsbyrået Saba , som kontrolleres av Houthi-opprørerne, rettet mot en buss med sivile rundt 20 kilometer utenfor Hodeida.

Barna og kvinnene var på flukt etter at fire andre barn ble drept i et flyangrep mot et hus i al-Durayhimi-distriktet sør for den strategisk viktige havnebyen torsdag, opplyser Lowcock.

- Dette er andre gang på to uker at et luftangrep fra den saudi-ledede koalisjonen har resultatert i titalls sivile ofre, sier Lowcock i en uttalelse fredag kveld.

Han viser til angrepet der minst 29 skolebarn ble drept tidligere i august.

De forente arabiske emirater, som er alliert med Saudi-Arabia og de siste ukene har ledet an i angrepene mot Hodeida, avviste de første meldingene om flyangrepet ved Hodeida og anklaget Houthi-opprørerne for selv å ha avfyrt «et ballistisk missil laget i Iran» mot bussen.

Skolebuss

Saudi-Arabia har kommet under kraftig internasjonal kritikk for sin krigføring mot Houthi-opprørerne i Jemen og anklages for mulige krigsforbrytelser av Amnesty International, Human Rights Watch og FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Ifølge lokale myndigheter ble totalt 51 mennesker drept, blant dem 40 barn, drept i det saudiledede flyangrepet mot en skolebuss på en markedsplass nord i Jemen 9. august.

FNs sikkerhetsråd har krevd gransking, men lar det være opp til den saudiledede koalisjonen selv å gjennomføre denne.

– Kynisk spill

– Man vet jo fra tidligere at den type granskinger ikke fører til noe som helst. Det hele er et kynisk spill, sa seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB tidligere i måneden.

Saudi-Arabia har etter tidligere granskinger konkludert med at landet med få om noen unntak bomber «legitime militære mål» i Jemen, noe norske diplomater i Riyadh i et notat NTB har fått tilgang til, har avvist og betegnet som en del av en intens informasjons- og propagandakrig.

«Savner troverdighet»

Human Rights Watch konkluderer i en fersk rapport med at den saudiledede koalisjonens påståtte gransking av egne mulige krigsforbrytelser i Jemen, «savner troverdighet».

– De har gjort lite annet enn å dekke over krigsforbrytelsene, sier Sarah Leah Whitson, som leder menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten.

Flyktninghjelpens fungerende landdirektør i Jemen, Suze van Meegen, mener at Saudi-Arabias allierte i Vesten må ta sin del av ansvaret for de mange drapene på sivile.

– Alle de land som bidrar med etterretningsinformasjon, våpen og logistisk støtte slik at volden kan fortsette, er involvert i en konflikt som har drept tusenvis, og som ikke kommer til å avta uten at noen bevisst og meningsfylt handler, sier hun.

Militært utstyr fra Norge

Norge er blant de land som forsyner Saudi-Arabia med militært utstyr, noe Ina Tin i Amnesty mener er forkastelig.

– Så lenge vi selger militært materiell til Saudi-Arabia, bidrar vi til å styrke landet militært. Dette fortsetter vi med, vel vitende om de grusomhetene som fortsetter i Jemen, sa hun til NTB tidligere i måneden.

Les også

 1. 40 barn blant de drepte i flyangrep mot skolebuss i Jemen

Publisert:
 1. Saudi-Arabia
 2. Jemen
 3. Human Rights Watch
 4. Amnesty International
 5. FNs sikkerhetsråd

Mest lest akkurat nå

 1. Viking brutalt ned på jorden igjen

 2. Israelske styrker inn på Gazastripen

 3. Haaland scoret i den tyske cupfinalen - leder 3–1

 4. Ølbergkiosken går for ny softisrekord i sommer

 5. 15-åring knuste rekorden til Jakob Ingebrigtsen

 6. Selger fritidseiendom for 40 millioner kroner