Tyrkisk påtalemyndighet: Khashoggi ble kvalt og partert

Jamal Khashoggi ble kvalt umiddelbart etter at han ankom Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og deretter partert, ifølge tyrkisk påtalemyndighet.

Inngangsdøren til Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Gjerningsmennene kvittet seg med liket etter at det var kuttet i biter, heter det i en uttalelse fra førstestatsadvokat Irfan Fidan i Istanbul onsdag. Han slår også fast at drapet var planlagt.

Tidligere har kilder i det tyrkiske statsapparatet hevdet overfor flere medier at Khashoggi ble torturert før han ble drept. Men Fidan mener den saudiarabiske journalisten ble kvalt umiddelbart etter at han ankom konsulatet.

– Offerets kropp ble partert og ødelagt etter at han døde som følge av kvelning, i tråd med planer som var lagt i forkant, heter det i uttalelsen.

– Ingen konkrete resultater

Fidans uttalelse er første gang tyrkiske myndigheter offisielt bekrefter opplysningene om at Khashoggi ble kvalt og deretter kuttet i biter.

Førstestatsadvokaten hevder også at samtalene med den saudiarabiske påtalemyndigheten om saken ikke har gitt «konkrete resultater». Saudi-Arabias riksadvokat Sheikh Saud al-Mojeb forlot Tyrkia onsdag etter å ha hatt flere møter med Fidan.

En ikke navngitt tyrkisk kilde sier det ikke virker som saudiaraberne har et genuint ønske om å bidra i etterforskningen.

– De saudiarabiske tjenestemennene virket primært å være interessert i å finne ut hvilke bevis tyrkiske myndigheter har mot gjerningsmennene, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

Enighet om planlegging

Myndighetene i Saudi-Arabia avviste lenge opplysningene om drapet, men erkjente til slutt at den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på konsulatet.

Regjeringen i landet har antydet at drapet ble utført av etterretningsagenter eller andre tjenestemenn som ikke hadde klarsignal fra Saudi-Arabias regjering. Landets påtalemyndighet mener – i likhet med tyrkiske myndigheter – at drapet må ha vært planlagt.

Landets mektige kronprins Mohammed bin Salman har kalt drapet en fryktelig forbrytelse og lovet at gjerningsmennene vil bli stilt til ansvar.

Ifølge tyrkiske og amerikanske medier har imidlertid flere av de mistenkte i saken tette forbindelser til kronprinsen.

FNs spesialetterforsker Agnes Callamard har konkludert med at Khashoggi ble offer for en utenomrettslig henrettelse.

MER OM KHASHOGGI-SAKEN:

Les også

 1. Tyrkiske og saudiarabiske justistopper i møte om Khashoggi

 2. Erdogan: – Khashoggis drapsmenn må si hvor liket er

 3. FN-etterforsker: Khashoggi ble henrettet av Saudi-Arabia

 4. Saudiarabisk påtalemyndighet sier drapet på Khashoggi var planlagt

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 2. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 3. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 4. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 5. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig