Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig

Kvinner gjennomgår ofte risikable operasjoner for å fjerne godartede svulster i eggstokkene, uten at det er nødvendig, ifølge en studie fra Lunds Universitet.

Hvorfor gå til kirurgisk inngrep hvis det ikke er nødvendig og samtidig øke risikoen for kroniske smerter og andre følgeskader, spør forskere i Sverige, som har sett på kvinner som er eggstokkoperert. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Forskerne ved det svenske universitetet sier nå at helsevesenet bør gjennomgå behandlingsformene som er tilgjengelig.

De har gått gjennom hvordan det er gått med nesten 2.000 kvinner med godartede svulster eller cyster på eggstokkene som ble operert. Ifølge studien er alternativet til operasjon å gjennomføre regelmessige kontroller av eggstokkene med ultralyd, og det er også sikrere enn operasjon, ifølge studien.

Lil Valentin, professor ved Lunds Universitet og overlege ved Skåne Universitetssykehus, har ledet studien. Valentin lurer på hvorfor man utsetter kvinner for risikofylte operasjoner hvis de ikke lider av problemer og svulsten ser godartet ut. Hun påpeker også at svulster og cyster ofte oppdages ved en tilfeldighet.

Hun håper helsevesenet tar konklusjonen deres til etterretning og følger anbefalingene, men mener det er lite håp for det.

– Det er veldig vanskelig å endre noe i helsevesenet. Gamle sannheter lever videre i evigheters evigheter, sier hun.

Noen av bivirkningene etter en operasjon kan være smerter i tarm og mage, kroniske smerter, og for kvinner i fertil alder er det fare for tap av fertilitet. Operasjonene er imidlertid mest risikable for eldre kvinner.

Også i Norge har det vært mye diskusjon rundt eggstokkoperasjoner. De siste årene har flere kvinner i Norge fått utbetalt erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) etter å ha fått medhold i at de feilaktig fikk fjernet eggstokkene. Flere mistet muligheten til å få egne barn.

Publisert:
  1. Kreft
  2. Pasientskadeerstatning

Mest lest akkurat nå

  1. Joacim Holtan ordnet en utrolig viktig Bryne-seier

  2. Burde vært bedre

  3. – Ja. Min klient hadde en bazooka i kjelleren

  4. Vidar Nisja har fått ny jobb

  5. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

  6. Statsministerens kon­tor kan ha brutt enda flere lover og regler