USA står for stadig mer av verdens våpenhandel

USA står for en stadig større del av våpenhandelen i verden, viser ferske tall fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Publisert: Publisert:

USA har solgt våpen og militært utstyr til 98 land de siste fem årene, og øker stadig markedsandelen sin. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix

 • Nils Inge Kruhaug - Ntb
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Våpeneksporten til land i Midtøsten er mer enn doblet de siste ti årene, og Saudi-Arabia og Egypt, her representert ved kronprins Mohammed bin Salman (t.h.) og president Abdel-Fattah el-Sissi (t.v.), kjøper mest. Foto: AP / NTB scanpix

USA har de siste fem årene solgt våpen til 98 land og stått for 34 prosent av all våpenhandel, mot 30 prosent i de fem foregående årene.

Halvparten av våpnene USA eksporterte, 49 prosent, havnet i Midtøsten, viser statistikken fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Russland er verdens nest største våpeneksportør og har solgt våpen til 47 land de siste femårene. Russlands andel av markedet falt imidlertid med 7,1 prosent fra de fem foregående årene.

Frankrike er verdens tredje største våpenleverandør og økte sin andel med 27 prosent, mens Tysklands eksport falt med 14 prosent i samme periode. Tysklands doblet imidlertid eksporten til Midtøsten.

Mest til Midtøsten

Våpeneksporten til land i Midtøsten er mer enn doblet de siste ti årene, konstaterer SIPRI, og en tredel av alle våpen og alt militært utstyr som nå selges, havner i denne regionen.

– Omfattende voldelige konflikter i Midtøsten, og bekymring over menneskerettighetene der, har resultert i politisk debatt om våpensalg i Vest-Europa og Nord-Amerika, sier Pieter Wezeman i SIPRI.

– USA og europeiske land er likevel de største våpeneksportørene til regionen og sto for over 98 prosent av våpnene som ble importert til Saudi-Arabia de siste fem årene, sier han.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, der 10.000 mennesker side er drept og millioner er drevet på flukt og sulter.

Menneskerettighetsorganisasjoner anklager Saudi-Arabia for krigsforbrytelser, og FN har slått fast at Jemen i dag er verdens største humanitære katastrofe.

Ifølge SIPRI er det bare India som har kjøpt mer våpen enn Saudi-Arabia de siste fem årene, og landets import økte med hele 225 prosent fra perioden før.

Egypt, der den tidligere kupplederen Abdel-Fattah el-Sissi er president, er verdens tredje største våpenkjøper og økte importen med 215 prosent i samme periode.

Norsk økning

Norge kommer på 17. plass på SIPRIs liste og har de siste fem årene stått for 0,6 prosent av all handel med våpen og militært utstyr i verden. Dette er en økning på 14 prosent fra femårsperioden før.

Eksporten av militært materiell til Saudi-Arabia har de siste 20 årene vært på rundt 800 millioner kroner.

Den samlede eksporten til Saudi-Arabia og de øvrige landene som kriger i Jemen, har femdoblet seg siden krigen startet.

– At Norge i det hele tatt selger krigsmateriell til land som deltar i en av de mest brutale krigføringene i verden, strider mot all sunn fornuft, sier Gunvor Knag Fylkesnes, som leder Redd Barnas politiske avdeling.

Ble nedstemt

Et forslag fra SV om stans av alt salg til landene som kriger i Jemen, fikk ikke flertall i Stortinget. Forslaget har derimot bred støtte i opinionen, viste en meningsmåling fra Norstat nylig.

63 prosent av de spurte er imot slik eksport, mens bare 12 prosent mener at Norge «bør selge militært utstyr til landene som kriger i Jemen».

Publisert:

Les også

 1. Oman kjøpte norske våpen for 1 milliard i 2017

 2. Norge solgte «bomber og granater» til Emiratene for 23 millioner kroner i oktober

 3. Strenge regler for eksport av forsvarsmateriell

Mest lest akkurat nå

 1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

 2. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

 3. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

 4. Jeg forlanger at denne boka blir lest

 5. – Her vil vi ikke være verneverdige

 6. Se, det snør i Sirdal

 1. Våpen
 2. USA
 3. Saudi-Arabia
 4. Norge
 5. Eksport