Hissig strid om Trumps valg av Israel-ambassadør 

President Trumps nyvalgte ambassadør til Israel, David Friedman, får en stri tørn når han møter til høring i utenrikskomiteen i Senatet for å bli godkjent.

Publisert: Publisert:

Høringen i utenrikskomiteen for å bli godkjent begynte torsdag ettermiddag norsk tid. Høringen ble i starten avbrutt av demonstranter. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fem tidligere amerikanske ambassadører til Israel skriver i et brev til komiteen at Friedman er uegnet til jobben og viser til hans "ekstreme, radikale holdninger".

Thomas Pickering, William Harrop, Edward Walker, Daniel Kurtzer og James Cunningham ber utenrikskomiteens medlemmer tenke seg nøye om før de godkjenner ham som ambassadør.

– Komiteen må forsikre seg om at Friedman er balansert nok og har det temperamentet som kreves for å kunne representere USA som ambassadør i Israel, heter det i brevet de har skrevet.

Friedman er sønn av en ortodoks rabbiner, en ivrig tilhenger av de ulovlige israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder, en svoren motstander av opprettelse av en palestinsk stat og en uforbeholden forsvarer av den israelske regjeringen.

President Donald Trump (t.h.) hadde denne uka besøk av Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) og reiste tvil om behovet for en palestinsk stat. Foto: AP / NTB scanpix

Han har også stemplet tidligere president Barack Obama som antisemitt og kalt den liberale jødiske gruppen J Street i USA for "kapos", betegnelsen som ble benyttet om jøder som samarbeidet med nazistene under holocaust.

J Street har gått hardt ut mot Trumps valg av ambassadør og viser blant annet til Friedmans mange krasse utfall mot medlemmer av tidligere amerikanske administrasjoner, mot diplomater og liberale jøder.

Kontroversen rundt Trumps valg av Friedman til ambassadør, forsterkes av at presidenten selv stiller spørsmål ved behovet for en palestinsk stat og hans antydning om at USA under hans ledelse vil slutte opp om en såkalt enstatsløsning.

En enstatsløsning vil i praksis innebære at Israel annekterer områdene landet okkuperte i 1967, og som et samlet verdenssamfunn i alle år siden har krevd at de trekker seg ut av.

Publisert:

Les også

 1. Trump nominerer Alexander Acosta til ny arbeidsminister

 2. Stadig nye kriser i Trumps hvite hus

 3. Forsker mener Trumps regjering er rammet av indre strid

Mest lest akkurat nå

 1. Stor leteaksjon på sjøen etter mann i natt - hadde svømt i land

 2. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

 3. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

 4. Leter etter John Olav med full styrke

 5. Publikum lå strekk ut på hver sin matte

 6. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 1. USA
 2. Israel
 3. Donald Trump