Derfor hater IS resten av verden

Her er sju grunner til at tilhengere av Den islamske staten hater resten generelt – og oss i Vesten spesielt.

Publisert: Publisert:

Raqqa.jpg Foto: Uncredited

  • Atle Andersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

1. Vi er ikke muslimer

Ifølge islam-ekspert Knut S. Vikør er Den islamske staten (IS) en gruppe som først og fremst argumenterer religiøst og som vil bygge et islamsk kalifat. IS' hovedstrategi er å fjerne muslimer fra de vantro områdene og samle dem i kalifatet det opprettet i fjor. Alle som jobber mot dette er IS sine fiender.

— I motsetning til Al-Qaida er det ikke først og fremst Vesten som er motstandere, men alle motkreftene til det islamske idealsamfunn. Derfor er også frafalne muslimer og alle andre fiender, sier Vikør fra Universitetet i Bergen.

Islam-ekspert Jan Opsal peker også på at dette kommer til uttrykk i kampen IS driver mot sjiamuslimer, kristne og yezidier i Irak.

— IS vil nok også opptre slik i forhold til alavittene i Syria om de får mulighet til det, sier Opsal.

LES OGSÅ:

Les også

Hvordan kan IS stanses med militærmakt?

2. Vi har feil verdier

Selv om IS har mange fiender, som Russland, er Vesten den fremste motmakten mot det ekte islamske samfunnet.

— Det vestlige samfunn blir sett på som en umoralsk og korrupt modell som det gjelder å avsløre og bekjempe, sier Vikør. Han forteller at en av beskjedene i IS' propaganda er å avsløre den vestlige dobbeltmoralen. Vår materialisme, alkoholbruk, seksualmoral og kvinnesyn er også motpoler til verdiene IS forfekter.

Opsal forteller at valgene av terrorhandlinger i Paris bekrefter dette.

— Restaurant og kaféer, og en konsert med et rockeband er steder som IS ser på som umoralske. Dette er også påpekt fra IS-hold, sier Opsal. Også terrorangrepet i Egypt kan forklares med at de vil straffe turister som bringer med seg feil verdier når det gjelder alkohol og sex, ifølge Opsal.

LES OGSÅ:

Les også

Fem ting du bør vite om IS

3. Vi tok over det osmanske riket

Det osmanske riket var et gigantisk keiserrike fra rundt år 1300 til 1923. Dette regnes som en tid da den muslimske verden var militært, økonomisk og vitenskapelig overlegne. I årene etter 1. verdenskrig falt riket sammen og europeerne tok kontrollen gjennom briter og franskmenn.

— Dette regnes som et symbolsk tidspunkt for når Vesten slo gjennom i Midtøsten, sier Vikør. Han legger til at IS også så på det osmanske riket som et "falsk kalifat", men at det ble enda verre det europeerne tok over.

Jan Opsal understreker at de osmanske sultanene også hadde status som kalifer innen sunnittisk islam, og etter 1923 har det ikke vært noen som har hatt status som kalif. For militante islamister er kalifatet et viktig symbol på at deres form for islam faktisk er en livskraftig realitet. Osama bin Laden var også opptatt av at det var ydmykende for den muslimske verden å være uten en kalif. Erklæringen av IS-kalifatet har som mål å gjenopprette den tapte æren.

LES OGSÅ:

Les også

Hollande: - Ingen krig mellom sivilisasjoner

4. Vi gir våpen til sekulære stater

Vesten har i mange tiår forsynt sekulære stater i Midtøsten med våpen og påvirket deres samfunnsmodell. Og selv om noen av statene i Midtøsten er mer sekulære enn andre, regnes alle statene som uakseptabelt sekulære fra IS ståsted.

5. Vi kriger i Midtøsten

— Det primære med terroraksjonene i Paris var å få slutt på vestlig innblanding i Midtøsten, sier Jan Opsal, som minner om at terroristene selv sa at Hollande skulle holde seg unna og refererte direkte til det franske engasjementet i krigen mot IS.

Vikør forteller at misnøyen med Vestens engasjement i Midtøsten ikke bare gjelder den direkte kampen mot IS i Irak og Syria det siste året, men også annet engasjement i Midtøsten. Vestens kriger i Irak og Afghanistan regnes også som en årsak til at radikale islamister ikke kan fordra Vesten.

LES OGSÅ:

Les også

Derfor er bakkestyrker mot IS ikke aktuelt

6. Vi opprettet Israel

I likhet med alle ekstreme islamister, oppfattes Israel som en vederstyggelighet for IS, ifølge Vikør. Staten ble opprettet av FN etter 2. verdenskrig.

— Israel oppfattes av IS som et vestlig brohode og undertrykkende makt for palestinerne, sier Vikør.

7. Vi er rikere

Store deler av den muslimske verden er preget av fattigdom, dårlig økonomi, analfabetisme og høy arbeidsledighet. Rapporter fra FN og Verdensbanken er også entydige i at arabiske nasjoner ligger bak vestlige når det gjelder utdannelse, teknologi og produktivitet.

— Det er ikke en del av IS' propaganda, men misunnelse og "vestens hundsing av muslimer" brukes på lavere nivå for å rekruttere enkeltpersoner til IS, sier Vikør.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Vgs-elevene får komme tilbake på skolen onsdag

  2. Fond utbetaler 61 millioner kroner til Stavanger

  3. Ulykke ved vindkraft­verk – mann satt fastklemt i bil

  4. Deler av branntomt totalskadd etter Mekjarvik-brann

  5. Dramatisk brann- gassflasker eksploderte og bygning kollapset

  6. Bil truffet av steinmasser - mann til sykehus