Anne Lise og Sudips barnehjem ble ødelagt i jordskjelvet

— Helt grusomt å sitte her uten mulighet til å hjelpe. Heldigvis er alle barna i sikkerhet, sier Anne Lise Khadka.

Publisert: Publisert:

- Det er vondt å sitte maktesløse i Norge når de vi er glade i i Nepal har det så vanskelig, sier ekteparet Khadka. Foto: Marie von Krogh

 • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sammen med sin mann Sudip driver Anne Lise to barnehjem i utkanten av Katmandu. Begge ble ødelagte i det voldsomme jordskjelvet lørdag formiddag lokal tid.

Les også

Frykter høye dødstall etter jordskjelvet i Nepal

— «Alt går bra med oss», leste jeg at ei venninne i Nepal skrev på facebook i morges. «Hva har skjedd?» spurte jeg. Det var slik jeg først ble klar over de store ødeleggelsene. Resten av lørdagen har gått med til å ringe. Vi er naturligvis bekymrede både for familiemedlemmer og ikke minst for sikkerheten til de 115 barna på barnehjemmene våre, sier Khadka.

Må sove ute

Sudip Khadka, som er grunnleggeren av Compassion for Asia, bygget organisasjonens første barnehjem i 2001. Fire år senere giftet han seg med Anne Lise fra Stavanger og i 2006 fikk de to bygget barnehjem nummer to.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ekteparet Khadka forsterket så sent som i fjor det eldste barnehjemmet. Nå er begge ødelagte. Foto: Privat

Etter å ha oppholdt seg i Nepal i seks av de siste ti årene, reiste paret og deres tre barn hjem til Stavanger i desember i fjor. Planen var å reise tilbake til Nepal etter sommerferien. Nå ønsker de seg tilbake så raskt som mulig.— Samtidig som vi selvfølgelig er takknemlige for at vi ikke opplevde det voldsomme jordskjelvet, er vi frustrerte over at vi ikke får hjelpe alle de vi er glade i. Det er svært tøft for oss å være så maktesløse. Det er jo nå barna trenger oss mest, sier Khadka.

Begge de to barnehjemmene fikk store skader i skjelvet. I natt må barna sove ute.

Trenger hjelp

— Akkurat nå er det 12 grader i Katmandu og værutsiktene for natta er ikke gode. Nedbør og sterk vind, muligens storm, melder meteorologene, sukker hjelpearbeideren.

Mens Anne Lise forteller, sitter hennes mann i telefonen. Til slutt legger han den vekk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hele lørdagen brukte Anne Lise og Sudip Khadka til å forsøke å komme i kontakt med familiemedlemmer i Nepal. - Heldigvis er barnehjemsbarna i sikkerhet, men jeg savner fortsatt livstegn fra en av mine søstre, sier Sudip. Foto: Marie von Krogh

— Jeg har forsøkt å få kontakt med familiemedlemmer i hele dag. Broren min og to av søstrene har jeg fått bekreftet at har det bra. En tredje søster vet jeg ikke om er i sikkerhet. Hun bor i et av områdene som er verst rammet, sier Sudip, som ser for seg et gigantisk opprydningsarbeid.- Først av alt må jeg forsikre meg om at alle har det bra. Deretter starter ryddearbeidet. Veier, bygninger, vann-nett, strøm… Alt er skadet. Dette kommer til å ta lang tid og vi kommer til å trenge mye hjelp, sier han.

Visumproblemer

Så sent som i fjor ble det eldste av parets barnehjem forsterket med en ny mur.

— Alt var endelig ferdig. Nå gledet vi oss til å begynne arbeidet med en lekeplass til barnehjemsbarna, sier Khadka og rister på hodet.

Les også

Martin fra Stavanger hørte på et foredrag – så begynte alt å riste

— Det er naturligvis bittert. Vi har opplevd flere jordskjelv tidligere også, men aldri så voldsomt som dagens. Folk i Nepal har ventet på dette skjelvet i lang tid, fortsetter nepaleren som gjerne skulle reist tilbake til sitt hjemland allerede i morgen.

— Om jeg hadde reist fra Norge nå, ville jeg imidlertid ikke fått komme inn igjen i landet. Jeg kan ikke risikere ikke å få komme tilbake til kona og ungene mine. Samtidig er det vondt for meg å sitte her når familien min i Nepal trenger meg, sier Sudip som håper at UDI vil behandle saken hans så raskt som mulig, tatt den spesielle sitasjonen i betraktning.

Sterke historier

Khadka finner frem bilder som viser barnehjemmene før jordskjelvet. På grunn av ødeleggelsene har barnehjemansatte ikke kunnet sende bilder som viser hvordan området ser ut nå.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 • Alt var endelig ferdig. Nå gledet vi oss til å begynne arbeidet med en lekeplass til barnehjemsbarna.

Anne Lise Høgsveen Khadka og Sudip Khadka driver to barnehjem utenfor Katmandu. Begge ble ødelagte i lørdagens voldsomme jordskjelv som målte 7,9 på Richters skala. Foto: Marie von Krogh

— Alle barna er heldigvis i sikkerhet, men de er redde. Det voldsomme jordskjelvet ble etterfulgt av flere mindre skjelv. 58 jordskjelv rammet Katmandu i dag, sier Anne Lise.Barnehjemsbarna er i alderen 3 til 18 år. Flere av dem har mistet begge foreldrene sine. Andre har mistet mor eller far.

— Flere av barna «våre» har en gjenlevende forelder som ikke er i stand til å ta vare på familien. Flere av dem har fedre som sitter i fengsel for å ha drept mor. Andre har fedre som drikker eller mødre som er så fattige at de i fortvilelse bare har reist. Historiene er mange og sterke. Vi skulle gjerne vært der for barna nå, sier hun.

På dagtid

Etter planen skulle Khadka om få dager reist til USA for å samle inn penger til hjelpearbeidet. Nå er hun usikker på om familien i stedet drar tilbake til Nepal.

— Den svake kronekursen rammer økonomien vår. Organisasjonen er liten og vi er helt avhengige av aktivt å samle inn penger for å holde hjulene i gang. Det vil nok koste flere millioner kroner bare å bygge opp barnehjemmene igjen, sier Khadka, som er glad for at jordskjelvet skjedde på dagtid.

— Hadde det hendt om natta ville nok dødstallene vært svært mye høyere, sier hun.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Norsk fjellklatrergruppe i god behold

 2. Ti døde i snøskred ved Mount Everest

 3. Vanskelig å få oversikt over nordmenn i Nepal

 4. Folkehøyskoleelever fra Telemark løp ut da jordskjelvet rammet

Asish, Santosh, Dependra og Sushil er fire av barna på Khadras barnehjem som ble ødelagt i jordskjelvet. Foto: Anne Lise Khadra

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

 6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt