Britiske folkevalgte advares mot å bremse brexit

London (NTB-AP): Støtter vi folket eller ikke, spurte ministeren David Davis da det britiske Parlamentet begynte debatten om regjeringens brexit-forslag.

Publisert: Publisert:

Før forhandlingene med EU kan begynne, må Parlamentet gi statsministeren fullmakt til å sette i gang utmeldelsesprosessen. Arkivfoto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Davis, regjeringens brexit-minister, prøvde å overtale de folkevalgte om at forslaget kun dreier seg om å gjennomføre noe som allerede er bestemt.

-Dette er ikke et forslag om hvorvidt Storbritannia bør forlate unionen eller hvordan det bør skje, sa Davis tirsdag.

Parlamentsmedlemmene er ventet å bruke to dager på å debattere forslaget som ble kunngjort forrige uke. Det kom etter at høyesterett fastslo at Parlamentet må gi sin velsignelse før forhandlingene med Brussel om Storbritannias utmelding av EU kan begynne.

Foreslår endringer

Lovforslaget går ut på å gi statsminister Theresa May fullmakt til å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som setter i gang den inntil to år lange utmeldelsesprosessen. I forkant av debatten har May bedt parlamentarikerne støtte lovforslaget slik at hun kan iverksette det 52 prosent av velgerne stemte for i folkeavstemningen i juni.

De konservative har flertall i Underhuset, og det er ventet at forslaget blir vedtatt, selv om opposisjonen har lagt fram endringsforslag. Endringene som er foreslått, handler blant annet om Storbritannias deltakelse i EUs indre marked, som May har fastslått er over den dagen landet forlater unionen.

EU-toppmøte

Dersom Underhuset vedtar forslaget, går det videre til Overhuset, som skal debattere det og er ventet å komme med en avgjørelse innen 7. mars. Deretter må loven signeres av dronning Elizabeth før May kan reise til Brussel og formelt iverksette artikkel 50. Det har hun lovet å gjøre innen utgangen av mars. Avisa The Times skrev tirsdag at May ønsker å starte prosessen på EU-toppmøtet 9. mars,

Ifølge artikkel 50 skal forhandlingene om utmelding avsluttes innen to år, men det kan gå raskere. EUs forhandlingsleder Michel Barnier har sagt at avtalen bør være klar innen oktober 2018, slik at det er tid til å ratifisere den. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

 2. – Ikke i tvil om at dette var et drapsforsøk

 3. Er det forsvarlig å reise mellom ulike kommuner slik situasjonen er akkurat nå? Vi svarte på lesernes spørsmål

 4. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

 5. Rogalending i 30-årene pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot hunder

 6. Nå blir det billigere å kjøre buss

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. England
 4. EU