Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene

Flere enn 3,38 milliarder mennesker over hele verden er blitt bedt om eller beordret til å følge en form for restriksjon i kampen mot koronaviruset.

Publisert: Publisert:

Over 40 prosent av verdensbefolkningen har karantenerestriksjoner som følge av koronapandemien. Så beboerne i Fossheim borettslag i Oslo er alt annet enn alene om å holde seg isolert. Foto: Foto: Tore Meek / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er 63 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Det utgjør rundt 43 prosent av den totale verdensbefolkningen, som er 7,79 milliarder mennesker, ifølge FNs befolkningstall.

Den kinesiske provinsen Hubei og hovedstaden Wuhan, det første episenteret for det nye koronaviruset, var de første som i slutten av januar innførte strenge restriksjoner for å begrense spredningen av covid-19.

Mens Hubei har begynt å åpne seg igjen etter måneder med isolasjon, har restriksjonene mangedoblet seg over hele verden de siste ukene.

Rundt 18. mars var flere enn 500 millioner mennesker berørte av restriksjoner. Dette økte til over 1 milliard mennesker innen 23. mars, og kun to døgn senere var det flere enn 2 milliarder.

Den 25. mars var over 3 milliarder mennesker rammet av en eller annen form for koronasmitte-restriksjon.

I India er nå en tre ukers nasjonal lockdown. Her desinfiserer kommunalarbeidere et området i Ahmedabad i India, som et forebyggende tiltak mot koronaviruset. Foto: Foto: Ajit Solanki / AP / NTB scanpix

Verdensomspennende

Over 3,38 milliarder mennesker i minst 78 land og territorier har blitt oppfordret til å holde seg hjemme.

De fleste av dem, minst 2,48 milliarder mennesker i 42 land og territorier, er under obligatorisk isolasjon.

Ingen region i verden er utelatt.

I Europa har de fleste landene innført karanteneregler. I Asia er India, Nepal, Sri Lanka og flere berørte. Det samme er land i Midtøsten, som Irak, Jordan, Libanon og Israel.

I Afrika er det innført restriksjoner i blant annet land som Sør-Afrika, Marokko, Madagaskar og Rwanda. I Amerika er det samme blitt gjort i land som Colombia, Argentina og Peru, i tillegg til en stor del av USA. Og både Australia og New Zealand har innført lockdown.

I New York er det ikke mye igjen av det normale morgenrushet som vanligvis preger byen. USAs største by er en av flere deler som har innført strenge restriksjoner. Foto: Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix

Sør-Afrika har innført en 21 dagers lockdown over hele landet. Her patruljerer militærstyrker gatene i den tett befolkede bydelen Alexandra øst i Johannesburg. Foto: Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpix

Portforbud og karantene

I de fleste land får folk lov til å forlate hjemmene sine for å gå på jobbe, kjøpe viktige varer eller for å få medisinsk behandling.

Minst ni land eller territorier, bestående av rundt 511 millioner mennesker, har oppfordret befolkningen til å være hjemme, uten at det er innført trusler om straff.

Minst 21 land eller territorier, rundt 384 millioner mennesker, har innført portforbud på kveldene.

Og minst sju land har satt sine viktigste byer under karantene og hindrer befolkningen fra å komme både inn og ut. Dette er tilfellet for Kongos hovedstad Kinshasa, hovedstaden Riyadh, Mekka og Medina i Saudi-Arabia, Helsingfors i Finland og Baku i Aserbajdsjan.

Publisert:
  1. Forskere skal undersøke hvordan koronakrisen har påvirket barnehagene og skolene

  2. Tre haller åpner for organisert svømming

  3. FN positiv til flykorridorer for å styrke turisme

  4. Mye glede, men også litt kritikk mot Rajas nye kulturpakke

  5. – Håper dette gir en god avslutning for elevene

  6. – Lojale, men ikke underdanige

  1. Korona-viruset
  2. Koronaviruset