Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»

Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var upassende, sier et av nøkkelvitnene i riksrettsgranskingen i USA.

Oberstløytnant Alexander Vindman forklarte seg under en høring i Representantenes hus tirsdag.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, forklarte seg i Representantenes hus tirsdag.
Kurt Volker og Tim Morrison var to av totalt fire vitner som avla ed og forklarte seg i riksrettsgranskingen tirsdag.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Totalt har fire vitner avlagt ed og forklart seg tirsdag.

Oberstløytnant Alexander Vindman sier at han rapporterte samtalen fordi han følte det var hans plikt. Vindman er den øverste Ukraina-eksperten i USAs nasjonale sikkerhetsråd og overhørte den mye omtalte telefonsamtalen.

– Det jeg hørte, var upassende, sa han under høringen i Representantenes hus.

Demokratene, som vurderer å stille Trump for riksrett, mener presidenten i samtalen forsøkte å presse Zelenskyj til å starte etterforskning av Joe Biden og hans sønn. Biden kan bli Trumps motkandidat i presidentvalget neste år.

Militær bakgrunn

Vindman forklarte at hans militære bakgrunn har påvirket hans syn på telefonsamtalen mellom USA og Ukrainas president.

– I militæret er det sånn at når noen overordnede ber deg om å gjøre noe, selv om det er høflig og hyggelig, så skal det ikke oppfattes som en forespørsel. Det skal oppfattes som en ordre, sa Vindman.

Han fortalte at han umiddelbart tok bekymringene rundt telefonsamtalen videre til «folkene på toppen av kommandolinjen».

Også Jennifer Williams, som er rådgiver for visepresident Mike Pence, forklarte seg under høringen. Hun beskrev samtalen som «uvanlig».

– Jeg opplevde samtalen som uvanlig fordi den inneholdt diskusjoner om det som tilsynelatende var innenrikspolitiske spørsmål, i motsetning til andre av presidentens samtaler som jeg har hørt, sa hun.

Hun forklarte at samtalen slo henne som «politisk i sin natur» og at hun la inn et referat av samtalen i visepresidentens brifingdokumenter.

– Skulle ha sett sammenhengen

Kurt Volker, som har vært USAs spesialutsending til Ukraina, og Tim Morrison, tidligere Russland-ekspert i USAs nasjonale sikkerhetsråd avga også sine forklaringer tirsdag.

I Representantenes hus fortalte Volker at han burde forstått at Trump holdt igjen militær bistand til Ukraina for å presse landet til å etterforske hans politiske rivaler.

– I retrospekt skulle jeg ha sett den sammenhengen på en annen måte, og hadde jeg gjort det kunne jeg kommet med egne innvendinger, sa Volker.

Han la til at han mener republikanernes kritikk av Biden og hans sønn «ikke er troverdig».

Morrison, som nylig forlot posten i sikkerhetsrådet, sa på sin i side at han ikke ønsket å ta stilling til om presidenten bør stilles for riksrett, men at hans frykt for at telefonsamtalen Trump hadde med presidenten skulle bli politikk «har blitt virkelighet».

– Undergravde USAs innsats

Til sammen skal ni tidligere og nåværende tjenestepersoner forklare seg under riksrettshøringene, som nå er inne i sin andre uke.

Høringene ledes av demokraten Adam Schiff, som kritiserer Trump for å ha «satt sine egne politiske interesser over nasjonens».

– Han undergravde vår militære og diplomatiske støtte til en viktig alliert, og undergravde USAs innsats mot korrupsjon i Ukraina, sier Schiff.

Trump nekter for å ha holdt tilbake militær bistand for å få Ukraina til å etterforske hans politiske rival Biden. Han hevder Demokratene bare vil bli kvitt ham.

Publisert:
 1. Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Ukraina
 4. USA
 5. Etterforskning

Mest lest akkurat nå

 1. 28-åringen kjøpte bare brukte klær i et helt år: – Det kostet meg to tusen kroner

 2. De leier ut trehytter i skogen på Ogna – med boblebad, sauna og utedusj

 3. Ole Kallelid er død

 4. Ruspåvirket sjåfør tatt med narkotika på E39

 5. Kvitsøyferja går som normalt

 6. Kurt Kristensen er død