SOHR: Hard motstand fra syriske opprørere i Aleppo

Aleppo (NTB-AFP): Mens likene ligger strødd i gatene, og verden står handlingslammet, kjemper syriske opprørere en rasende kamp for å beholde kontrollen over et svært viktig område sørøst i Aleppo.

En gutt fra Øst-Aleppo viser fram brødene han har sikret seg etter at han ankom Vest-Aleppo. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Regimet til president Bashar al-Assad forsøkte fredag å innta Sheikh Saeed, et stort område sørøst i Aleppo. Tar de dette, vil veien ligge åpen mot de gjenværende opprørskontrollerte områdene i Aleppo. Men de møter hard motstand, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Opprørerne har svart med voldsom motstand fordi de vet at de vil være innesperret hvis Sheikh Saeed faller, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

De siste dagene har det kommet bilder som viser hvordan døde mennesker ligger strødd i gatene etter granatangrep. Ifølge de siste meldingene har omstreifende dyr begynt å spise på likene.

Siden offensiven ble innledet i midten av november, er over 300 sivile, deriblant mange barn, drept, ifølge SOHR. Nå frykter verdenssamfunnet et blodbad, mens regjeringsstyrker forbereder seg på gatekamper i de tett befolkede områdene i Øst-Aleppo.

Ødeleggelsene i Aleppo er enorme etter fem år med krig. Her er byen fotografert fredag. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix

– Fortvilelse

Tusenvis av syrere har søkt tilflukt i de gjenværende opprørskontrollerte områdene, men enda flere har flyktet til Vest-Aleppo. Der får utdelt mat fra russiske soldater og hjelpeorganisasjoner som Syriske Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Ifølge Røde Kors har minst 30.000 mennesker flyktet til Vest-Aleppo de siste dagene. En av dem er elleveåringen Hashem, som har mistet alle sine tre søsken. Foreldrene har kun ham igjen, forteller han.

– Hashem har mistet en arm og er en av 2.500 som har fått medisinsk hjelp av Røde Kors de siste dagene i Jibreen-området, som har tatt imot tusener av internt fordrevne fra Øst-Aleppo, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv i en pressemelding.

Sjefen for ICRC i Syria, Marianne Gasser, sier mange av flyktningene er dypt fortvilte.

– Det er hjerteskjærende. Mange av dem som kom da vi var der, var fortsatt dekket av støv, de var slitne og kalde, sier Gasser, som torsdag besøkte Jibreen-området i Vest-Aleppo.

– Egeland somler

Samtidig retter russiske myndigheter krass kritikk mot FN, som de mener somler med å dele ut nødhjelp i de regimekontrollerte områdene.

I en uttalelse fra forsvarsdepartementet i Moskva blir FN-rådgiver Jan Egeland bedt om å få opp farten, samtidig som det hevdes at det kun er Russland som har delt ut nødhjelp til flyktningene de siste dagene.

Departementet mener at så mange som 90.000 mennesker befinner seg i områdene som de siste dagene er gjenerobret av regimet.

Utspillet kommer dagen etter at Egeland sa at Russland var villig til å diskutere hvordan sårede skal kunne evakueres fra Øst-Aleppo med FN.

– Krigsforbrytelser

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa tidligere i uken at russerne vil fortsette å støtte kampene i Aleppo til alle «terrorister» er ute.

Både Russland og Assad-regimet anklages for krigsforbrytelser under den siste offensiven. Angrepene har vært «uforsvarlig tilfeldige» og har den siste måneden blant annet tatt livet av 90 barn, ifølge Human Rights Watch.

– De som beordret og utførte ulovlige angrep, bør bli tiltalt for krigsforbrytelser, sier Ole Solvang i HRW , som arbeider for å kartlegge brudd på menneskerettighetene under krigen i Syria.

Les også

 1. SOHR: – Aleppo angrepet med klorgass

 2. Sivile flykter fra Øst-Aleppo

 3. Syriske regjeringsstyrker rykker fram i Aleppo

Publisert:
 1. Bashar al-Assad
 2. Røde Kors
 3. Human Rights Watch
 4. Syria

Mest lest akkurat nå

 1. To langrennsløpere har avgitt positiv koronaprøve før OL

 2. SUS: Sju koronapasienter på respirator

 3. Nye karanteneregler gir enorm hurtigtestpågang

 4. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

 5. Tananger snuser på Vin­mono­pol

 6. Statistikken er klar: Disse navnene var mest populære i 2021