Kina og Tysklands vennskap truer USA

Kina og Tyskland har funnet hverandre, og vil nå samarbeide for miljø, frihandel og verdensfred på helgas G20-toppmøte i Hamburg. USA søker heller venner i Øst-Europa.

Publisert: Publisert:

Forbundskansler Angela Merkel og Kinas president Xi Jinping på velkomstseremonien til pandabjørnene Meng Meng Jiao Qing i dyreparken i Berlin. Foto: Axel Schmidt / Reuters Scanpix

 • Erik Jensen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Som ekte verdensborgere flyttet Meng Meng og Jiao Qing fra Kina til Berlin 24. juni. Her har paret etablert seg som brobyggere i det stadig sterkere samarbeidet mellom de to landene. Onsdag ble innsatsen deres belønnet da de fikk fornemt besøk av både forbundskansler Angela Merkel og deres hjemlands president, Xi Jinping, foran deres nye bolig, hvor det for første gang var åpent hus.

Sympatiske ambassadører!

– Nå har vi to meget sympatiske diplomater i byen, sa Angela Merkel, mens hennes kinesiske gjest uttrykte sine håp slik:

– Jeg er overbevist om at disse to kan bli nye ambassadører for vårt vennskap, sa en nærmest rørt Xi Jinping mens han kikket på de to nye berlinerne i deres bolig.

Meng Meng og Jiao Qing forsto nok selv ikke så mye av oppstyret utenfor boligen deres. De to nye «diplomatene» er nemlig pandabjørner som Kina har gitt i gave til Zoo Berlin.

Meng Meng har flyttet fra Kina til Tyskland. Det er en århundrelang kinesisk tradisjon å «låne» bort pandaer til andre land. Foto: Axek Schmidt / Reuters Scanpix

De to pandaene er de eneste av sin art i hele Tyskland, og har 5000 kvadratmeter å boltre seg på. Innhegningen har kostet Zoo Berlin hele ni millioner euro – tilsvarende omtrent 86 millioner norske kroner. Til gjengjeld gledet den kinesiske presidenten seg over at anlegget har blitt bygget i kinesisk stil.

Tydelig signal

De kinesiske pandaene forsto muligens ikke konsekvensen av begivenhetene, men signalet om et nytt tysk-kinesisk samarbeid som kan utfordre USA ble til gjengjeld mottatt klart og tydelig i den amerikanske hovedstaden. Med stor iver og glede har Kina inntatt posisjoner på den verdenspolitiske scenen som tidligere har vært forbeholdt USA. Etter at Trump overtok Det hvite hus har det imidlertid oppstått et vakuum som kineserne mer enn gjerne fyller.

«Beijing kan nesten ikke tro hellet de har hatt og vakuumet som plutselig har oppstått», som Süddeutsche Zeitung skrev i en kommentar onsdag om den kinesiske satsingen på å fremstå som en sjarmerende garantist for klima og frihandel i en verden hvor USA ikke lenger innehar ledertrøya.

– Det tysk-kinesiske forholdet står ved en ny begynnelse, konstaterte Xi Jinping selv under en pressekonferanse etter sitt møte med Angela Merkel.
Den kinesiske presidenten understrekte at han med sitt besøk håper på forsterket økonomisk samarbeid og frihandel mellom de to landene.

Trump søker venner

Mens Angela Merkel og Xi Jinping hygget seg med pandabesøk i Zoo Berlin og forhandlinger på Bellevue-slottet, satte Donald Trump kursen mot Polen, hvor han torsdag forhandlet med 12 østeuropeiske land og holde sin første offentlige tale i Europa i den polske hovedstaden.

Dermed er frontene trukket opp før G20-toppmøtet som starter i Hamburg fredag. Her vil Angela Merkel som vert satse massivt på klimaet. Siden Donald Trump meldte sin hensikt om å droppe klimaavtalen fra Paris har den tyske kansleren hatt det travelt med å finne nye samarbeidspartnere verden over for å sikre at avtalens mål om reduksjon i utslipp av klimagasser blir overholdt.

Samtidig legger Merkel press på USA, i tillegg til Russland og Saudi-Arabia, som også er skeptiske overfor diskusjoner om klima på G20-toppmøtet. Og den viktigste samarbeidspartneren har Merkel nå altså muligens funnet i Kina.

Suksess for klima

I forkant av G20-toppmøtet har Angela Merkel erklært at hun er «fast bestemt på å gjøre møtet til en suksess» for klimaet. Merkel vil ikke «vente på at også den siste i verden er overbevist av de vitenskapelige bevisene for klimaendringer», med en subtil henvendelse til USAs president.
På møtet med Xi Jinping på Bellevue-slottet, hvor Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tok imot sin kinesiske kollega, lovet den kinesiske presidenten å støtte opp om ønsket. Det var imidlertid hovedsakelig en annen avtale Xi Jinping ønsket å diskutere – nemlig den transatlantiske frihandelsavtalen TTIP. Amerikanernes avvisning av avtalen åpner nemlig for en omfattende frihandelsavtale mellom Kina og Europa i stedet.

Angela Merkel slo imidlertid fast at en viktig betingelse vil være at «tyske firmaer behandles likt» med kinesiske, og at Tyskland får like god adgang til det kinesiske markedet som kineserne har til det tyske. Hun tilføyde at hun gjerne ser en felles avtale om åpne markeder og investeringer som en dag kan føre til en frihandelsavtale med Kina.

Krigen mot terror

De to statslederne satser på samarbeid i krigen mot terror og anstrengelsene for å bedre den afrikanske økonomien, i tillegg til et ønske om å stabilisere forholdene i Afghanistan. Så gode er forholdene mellom de to lederne at Xi Jinping onsdag skrev en sjelden kommentar i en vestlig avis.

«Kina og Tyskland er henholdsvis de nest største og fjerde største økonomiene i verden. Som ledende handelsnasjoner og land med betydelig innflytelse må landene våre sikre sin egen utvikling og samtidig ta ansvar for fred, stabilitet og velstand på verdensbasis og i landenes respektive regioner», skriver den kinesiske presidenten i den tyske avisa Die Welt.
Flere tyske medier advarer imidlertid mot at det bak iveren for å stå samlet gjemmer seg problemer som kineserne helst ikke vil snakke for mye om. Angela Merkel nevnte selv menneskerettigheter på pressekonferansen i Berlin, og slo fast at det blir en «intens del av dialogen» fremover. Tyske myndigheter vil nok imidlertid også holde godt øye med temaer som påståtte «sminkede» kinesiske miljøresultater, hacking og spionasje hos sin nye venn i Beijing.

Demonstranter utenfor Berlin Zoo da Angela Merkel og Xi Jinping kom på besøk. På plakatene står det «Menneskerettigheter i stedet for panda-diplomati». Foto: Fabrizio Bensch / Reuters Scanpix

«Tyskland begår selvmord»

Fredag blir det mye å holde styr på for de tyske vertene når G20-toppmøtet åpner i Hamburg. I et intervju i ukeavisa Die Zeit uttrykker en av gjestene ved toppmøtet – Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan – voldsom kritikk av vertslandet.

Erdogan er misfornøyd med at han ikke får holde tale for tyrkere i Tyskland under sitt opphold, og forteller Die Zeit at «Tyskland er i ferd med å begå selvmord» ved å blant annet forsvare den tysk-tyrkiske journalisten Deniz Yücel, som Tyskland har fengslet for påstått spionasje etter tyrkisk oppfordring. Erdogan omtaler Yücel som «terrormistenkt».

Også opptakten til toppmøtet i Hamburg er urolig, med tallrike demonstrasjoner og sammenstøt mellom aktivister og politiet. Onsdag ga Hamburgs øverste rettsinstans demonstranter tillatelse til å opprette en omstridt teltleir på halvøya Entenwerder – en teltleir som politiet ellers har fjernet ved to anledninger med bruk av blant annet vannkanoner. Flere demonstranter og aktivister er på vei til Hamburg, og tysk politi har tidligere anslått at det vil være rundt 100.000 av dem i byen under G20-toppmøtet.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

 2. Frode Myrhol tjener mer enn statsministeren

 3. Lagt merke til gult støv i vannkanten i pinsen?

 4. Vi følger pinsehjemfarten

 5. – Jeg ble utnyttet av Eddi Eidsvåg

 6. – Ingbrigtsen-gutta har mye av æren

 1. Xi Jinping
 2. G20
 3. Angela Merkel
 4. Frihandel