Rudd tror flere var involvert i Manchester-terror

Salman Abedi, som mistenkes for terrorangrepet i Manchester, var i MI5s søkelys og handlet trolig ikke alene, sier innenriksminister Amber Rudd. 

Britene sørger etter terroraksjonen i Manchester, som kostet 22 mennesker livet og såret 59. Mange av ofrene var barn og unge. Foto: AP / NTB scanpix      
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Dette er én de hadde kjennskap til og jeg er sikker på at etterforskningen vil finne ut mer, sier Amber Rudd til BBC.

Hun tror ikke den britiskfødte 22-åringen av libysk opprinnelse var alene om terrorangrepet, som kostet 22 mennesker livet og såret 59.

– Dette var mer sofistikert enn noen av de angrepene jeg har sett tidligere, og det virker sannsynlig og mulig at han ikke gjorde dette alene, sier Rudd.

Kom nylig hjem

En tidligere skolekamerat av Abedi forteller til The Times at Abadi nylig besøkte Libya.

– Han reiste til Libya for tre uker siden og kom hjem for noen dager siden, forteller den tidligere skolekameraten.

Abedi bodde i Fallowfield i Manchester og naboer forteller at han endret oppførsel etter utenlandsturen. Han lot skjegget gro, iførte seg religiøse klær, ba ute på gata og hengte opp flagg og bannere fra vinduene i huset.

Venn av IS-kriger

Ifølge The Times hadde den britiske sikkerhetstjenesten MI5 notert seg Abedis navn fordi han var en venn av Raphael Hostey, en 24-åring fra Manchester som har sluttet seg til den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria.

Abedi var ikke blant de rundt 350 fremmedkrigerne som har returnert til Storbritannia etter å ha kjempet for IS og andre grupper i Syria og Irak, men britisk politi og sikkerhetstjeneste forsøker nå å fastslå om han mottok trening av grupper som dette under oppholdet i Libya.

Salman Abedis bror Ismail ble pågrepet tirsdag og satt onsdag fortsatt i varetekt. Fengslingsgrunnlaget er ikke kjent.

Overvåkingsvideo

Britisk politi er rimelig sikre på at det var Salman Abedi som sto bak terroraksjonen utenfor Manchester Arena, der den amerikanske artisten Ariana Grande kort tid før hadde gått av scenen etter en konsert for 21.000 tilhørere.

En overvåkingsvideo viser hvordan 22-åringen satte fra seg en koffert i foajeen på arenaen. Den skjulte sprengladningen som han detonerte kort tid etter. 22 mennesker ble drept og 59 ble såret i terroraksjonen, blant dem mange barn og unge.

Bombemaker

Britisk politi og sikkerhetstjeneste er usikre på om det var Abedi som hadde laget sprengladningen og frykter derfor at en bombemaker kan være på frifot.

Britiske myndigheter har derfor hevet trusselnivået til «kritisk» for første gang siden 2007 og spesialstyrker fra SAS patruljerte onsdag i Manchesters gater.

Publisert: